8 februari 2022
Circulair ondernemen moet vanzelfsprekend worden
Een beetje blufpoker bij een contractbespreking was de reden dat Rijnie Trip, directeur en eigenaar van Van Lier Catering B.V., met haar bedrijf op zoek moest naar een nieuw bedrijfspand. Een compleet nieuw pand inrichten was ten tijde van Corona geen haalbare kaart, maar met creatief en circulair denken zijn ze daar bij Van Lier Catering uitstekend in geslaagd.
Het bedrijfsrestaurant van Van Lier Catering ziet er stijlvol uit en zou niet misstaan in een woonmagazine. ‘Maar het was een oude bende hier’ begint Trip. ‘Alles hier moest opgekalefaterd geworden. Er stonden hele oude vergadertafels, lelijke rode stoelen, de muren waren grijs, het was allemaal een oude troep en er was waren jarenlang niks aan gedaan.’ Door de Corona-maatregelen stonden er enkele locaties van Van Lier Catering stil en betekende dat er helpende handjes over waren. ‘Samen met een aantal handige meiden zijn we aan de slag gegaan.’ vervolgt Trip. ‘De kussen van barstoelen hebben we opnieuw bekleed, de banken en fauteuils hebben we via marktplaats op de kop getikt, bij de stoelen hebben we de handvaten opgeschuurd en de zittingen opnieuw bekleed, en de foute schemerlampen komen uit de kringloopwinkel. Het kost wel creativiteit en je moet even goed speuren, maar het is wel heel erg leuk.’ vertelt Trip enthousiast verder. ‘De tafelbladen hier hadden een afzichtelijk wit glanzend onderstel. Die hebben we er afgehaald, van oud ijzer kruispoten laten maken en die er onder gezet. En op het podium lagen van die oude Heugaveld tapijttegels, die hebben we eraf gehaald en daar kwam een hele mooie ondervloer onder tevoorschijn. Die hebben we opgeschuurd en gelakt.’
De tekst gaat onder de foto verder.
Marktplaats
Het pand waar van Lier Catering is ingetrokken beschikt over een door Trip zo gewenste productiekeuken. Daarmee kon ingespeeld worden op de “Grap & Go” trend in bedrijfsrestaurants en er kon gestart worden met Hungry Heroes, een delivery service voor de dagelijkse lunch voor de helden op de werkvloer. De keuken was echter al snel te klein en moest uitgebreid worden. ‘In Papenvoort hadden we een opdrachtgever met een heel mooi bedrijfsrestaurant en wij waren met ze in gesprek om daar de dagelijkse voorzieningen te gaan doen.’ vertelt Trip. ‘Maar toen bleek dat ze ook na Corona niet meer in grote getalen terug zouden komen op kantoor. En dus sloten ze het bedrijfsrestaurant. Ik heb vervolgens gevraagd of het een optie was dat wij onderdelen uit het restaurant mochten overnemen en dat mocht. Wij hebben daarna alle apparatuur een beurt gegeven en het een tweede leven gegeven. Een deel van deze apparatuur hebben wij ook weer kunnen plaatsen bij onze opdrachtgevers. Wij waren als ware een soort van marktplaats’ lacht Trip.
Madiwodo-soep
Bij een catering en circulair denk je niet snel aan de inrichting van een pand of aan keukenapparatuur maar eerder aan voedselverspilling. Jaarlijks worden er honderden kilo’s voedsel weggegooid. Van Lier Catering traint haar medewerkers in hoe om te gaan met restverwerking. ‘Groenten, die een hoofdrol in onze keuken hebben, worden niet onnodig bewerkt en van overgebleven fruit maken we de volgende dag een smoothie. Oud brood is nog prima geschikt voor het maken van een tosti, smakelijke wentelteefjes of Italiaanse bruschetta’s voor bij de soep. Over soep gesproken; mochten we soep overhouden maken we daar op vrijdag een madiwodo-soep van. Al moet je daarbij wel rekening houden met welke soepen je daar in stopt. Kippensoep en een vissoep is niet de lekkerste combinatie’ lacht Trip.
Naast het tegengaan van voedselverspilling maakt Van Lier Catering ook zoveel mogelijk gebruik van verpakkingen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, gerecycled- of afvalmateriaal. ‘De suikeruni in Groningen maakt bijvoorbeeld van het restafval van de suikerbieten al disposables. En je hebt tegenwoordig hele mooie alternatieven in de vorm van hout en in de vorm van karton. Circulair ondernemen moet vanzelfsprekend worden, dan wordt het vanzelf makkelijk. Maar het begint bij jezelf. Het gaat wel over onze toekomst!’ besluit Trip.
“Schouder aan schouder, maar ieder vanuit zijn eigen kracht, het MKB in Noord-Nederland helpen hun bedrijfsvoering, producten en dienstverlening circulair te maken.”
“Je kunt niet circulair zijn zonder samen te werken”
“Het maakt nogal verschil of je een winkel bent, horeca of een productiebedrijf, er is niet één oplossing. Maar er zijn altijd wegen.”
“De week van de Circulaire Economie”
Strategisch partner circulair
Het veranderen van de huidige Noordelijk economie tot een circulaire en duurzame economie is het raakvlak van het strategische partnerschap van VNO-NCW Noord en Rabobank.
Vanaf dit nieuwe verenigingsjaar is Rabobank met zijn belangrijke landelijke en regionale netwerk ons strategisch partner. Samen willen we ondernemers bewust maken van de voordelen en mogelijkheden van de circulaire economie.
Rabobank ziet circulair ondernemen als een van de pijlers van de Nederlandse economie. Circulair ondernemen zorgt voor welvaart en welzijn. En een veerkrachtige en concurrerende economie op de lange termijn. Kortom, een toekomstbestendig economisch systeem, met bedrijven die individueel en als keten gezonde verdienmodellen hebben en daardoor goed financierbaar zijn.
Breed betrokken
Daarnaast is Rabobank breed betrokken bij het verder ontwikkelen en mogelijk maken van ondernemerschap in onze regio. Samen kunnen we onze beide achterbannen dan ook ruimte geven om dit verder te ontwikkelen.