Klimaat en Bedrijf

7 februari 2022

Circulair ondernemen: geen ver-van-je-bedshow

Tien jaar geleden was een ‘Week van de Circulaire Economie’ nog ondenkbaar. Er zijn, kortom, al grote stappen gezet. Maar we zijn er nog lang niet, zegt Carlo Ezinga. Hij is Coöperatief Directeur bij Rabobank in de regio Groningen-Drenthe en houdt zich bezig met duurzaam ondernemen.

Even iets ophelderen. In tegenstelling tot wat u misschien denkt is circulair ondernemen niet iets abstracts wat even geparkeerd kan worden voor later. Het is nú, het is híer en actie is dan ook geboden. Even ter opfrissing: in 2050 moeten ondernemers helemaal CO2-neutraal zijn. In 2030 voor de helft. Tweeduizenddertig. Dat is al over acht jaar.

Bewustwording, zegt Ezinga: daar begint het mee. Het kwartje moet vallen. ‘Ondernemers moeten begrijpen dat het niet gaat om vage doelen in verre landen, maar over hun eigen toekomst.’”

De tekst gaat onder de foto verder.

Afb 2: Circulair ondernemen: geen ver-van-je-bedshow
Carlo Ezinga is Coöperatief Directeur bij Rabobank in de regio Groningen-Drenthe

Voorbeelden

Er zijn mooie voorbeelden te noemen. Neem Hydraloop in Leeuwarden, dat installaties maakt waarmee je regenwater kunt gebruiken om je toilet mee door te spoelen. ‘Of PMC in de Eemshaven, dat vervuild staalafval reinigt voor hergebruik. En natuurlijk Van Hulley in Groningen: overhemden die ‘af’ zijn en een tweede leven krijgen als onderbroek, tas of mondkapje. Gemaakt door vrouwen die graag willen werken, maar geen vooropleiding hebben. Dat mes snijdt niet aan twee, maar aan veel meer kanten.’

Sympathiek, inspirerend ook, maar, benadrukt Ezinga: de meute moet nog om. Hoe krijg je ondernemers nu zo ver om in actie te komen?

‘Wij kunnen meefinancieren in goede innovaties of andere circulaire oplossingen’, zegt de directeur. ‘Denk aan rentekortingen voor investeringen bij het terugbrengen naar een zuiniger energielabel. Ook kunnen we coalities tot stand brengen. We hebben een enorm netwerk en kunnen gemakkelijk mensen in contact brengen met anderen om te sparren of overleggen.’

Veel goede intenties en ideeën blijven nu nog in kokers hangen, zegt hij, en dat is zonde. ‘We hebben hier in het Noorden topkennisinstellingen, die echt alles heel goed voor elkaar hebben. Er is genoeg geld. En toch weten instellingen en bedrijven elkaar vaak niet te vinden.’

Niet onbegrijpelijk, erkent hij: ‘Samenwerken kost best veel tijd, en de waan van de dag roept altijd harder dan de roep van morgen. En bovendien, als ondernemer ben je groot en succesvol geworden door de dingen op een bepaalde manier te doen.’

Hoe nu verder?

Tips heeft hij, zeker. Praat eens met iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld. ‘Dat kan iemand van ons zijn, maar ook van VNO-NCW of je brancheorganisatie. Of een student van een kennisinstelling – die hebben lectoraten op het gebied van circulariteit, laat eens zo’n student een tijdje meelopen in je bedrijf. Organiseer denkkracht. Laat je uitdagen, laat je inspireren. Zoek elkaar op. Geef je op voor Circo Tracks. Dit kun je niet van achter het bureau.’

Nog eentje: maak het niet meteen zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Kleine stapjes leveren sneller resultaat op en dat motiveert, maakt het behapbaar.

‘Je kunt de randverschijnselen circulair maken, zoals zonnepanelen of een energielabel. Dat is heel tastbaar. Maar denk ook eens aan meer bomen bijvoorbeeld, zodat je minder hittestress krijgt, én het is beter voor de waterhuishouding. Je kunt natuurlijk ook stappen zetten in het primaire proces van je onderneming. Bouwbedrijf Van Wijnen investeert bijvoorbeeld met een grote fabriek in een innovatief circulair bouwproces. Maar dat vergt wel wat lef en visie.’

Maatwerk is essentieel, ook dat. ‘Het maakt nogal verschil of je een winkel bent, horeca of een productiebedrijf, er is niet één oplossing. Maar er zijn altijd wegen.’

Evert Jan van Nijen - Directeur bij de Vereniging Circulair Friesland

“Schouder aan schouder, maar ieder vanuit zijn eigen kracht, het MKB in Noord-Nederland helpen hun bedrijfsvoering, producten en dienstverlening circulair te maken.”

Jan Henk Wijma - CEO van Purified Metal Company

“Je kunt niet circulair zijn zonder samen te werken”

Rijnie Trip - Directeur en eigenaar van Van Lier Catering B.V.

“Circulair ondernemen moet vanzelfsprekend worden, dan wordt het vanzelf makkelijk. Maar het begint bij jezelf. Het gaat wel over onze toekomst!”

7 t/m 11 februari - Lees inspirerende verhalen

“De week van de Circulaire Economie”

Afbeelding 9

Strategisch partner circulair

Het veranderen van de huidige Noordelijk economie tot een circulaire en duurzame economie is het raakvlak van het strategische partnerschap van VNO-NCW Noord en Rabobank.

Vanaf dit nieuwe verenigingsjaar is Rabobank met zijn belangrijke landelijke en regionale netwerk ons strategisch partner. Samen willen we ondernemers bewust maken van de voordelen en mogelijkheden van de circulaire economie.

Rabobank ziet circulair ondernemen als een van de pijlers van de Nederlandse economie. Circulair ondernemen zorgt voor welvaart en welzijn. En een veerkrachtige en concurrerende economie op de lange termijn. Kortom, een toekomstbestendig economisch systeem, met bedrijven die individueel en als keten gezonde verdienmodellen hebben en daardoor goed financierbaar zijn.

Breed betrokken
Daarnaast is Rabobank breed betrokken bij het verder ontwikkelen en mogelijk maken van ondernemerschap in onze regio. Samen kunnen we onze beide achterbannen dan ook ruimte geven om dit verder te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio