Arbeidsmarkt en Onderwijs

Geletterdheid

In Nederland heeft 1 op de 6 mensen moeite met basisvaardigheden: taal, rekenen en digitale zaken. De meesten van hen hebben een baan. Daarom is het voor werkgevers belangrijk om te investeren in deze basisvaardigheden. Het is een manier om personeel vast te houden en te laten zien dat je duurzame inzetbaarheid en vitaliteit in je bedrijf serieus neemt. Met name aandacht voor de mensen die in Nederland geboren en getogen zijn is hierbij belangrijk. Want schaamte speelt bij hen een grote rol. Zij vermijden taalsituaties op het werk en melden zich soms ziek als er veranderingen zijn op digitaal gebied. Deze werknemers ervaren vaak werkstress en kunnen ook niet groeien in hun baan. 

Sectoren

Met name in de schoonmaakbranche,  bouw & industrie, horeca en zorg komt het vaak voor dat mensen onvoldoende vaardig zijn met taal, cijfers en digitale toepassingen. Vaak gaat het om werknemers die praktisch geschoold zijn (MBO1 of lager). VNO-NCW MKB Noord ondersteunt met het project Taal werkt! werkgevers die de geletterdheid van hun werknemers willen verbeteren.

Voordelen

Een positieve leeromgeving met aandacht voor basisvaardigheden zorgt voor lager ziekteverzuim, minder fouten op het werk en meer inkomsten door een hogere productiviteit. Ook halen werknemers sneller certificaten.
En werknemers en klanten zijn meer tevreden. Het levert werknemers extra zelfvertrouwen, trots en plezier op. Dat kan weer bijdragen aan een goede werksfeer. 
Voor opdrachtnemers met een Social Return verplichting in de arbeidsmarktregio Groningen kan het ondersteunen en scholen van mensen met een taalachterstand ook gelden als kosten-verantwoording op de SR-verplichting.

Aan de slag

Als je met het verbeteren van basisvaardigheden aan de slag gaat, kijk je niet alleen wat je werknemers nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. Het is ook een kwestie van kritisch kijken naar je eigen communicatie. Is je website goed leesbaar en makkelijk ingericht? Zijn je vacatureteksten duidelijk? Is het intranet toegankelijk voor iedereen?
Aandacht voor basisvaardigheden loont, maar vraagt ook een investering.
Er is geen kant-en-klare-oplossing voor elk bedrijf, het is maatwerk! 

Geef je op voor de TaalWerkt-training voor werkgevers en ondernemers

Speciaal voor werkgevers en ondernemers is er een gratis training ontwikkeld. Deze training wordt gegeven in samenwerking met expert van Stichting Lezen & Schrijven Marieke Levenga en is te volgen op één van de volgende data:
11 september 2024
16 oktober 2024.

De training is van 09.30 tot 11.30 uur.  Meer informatie of schrijf je in. 
Na deze training kun je ook nog gebruik maken van een persoonlijk (en ook kosteloos) opvolggesprek. Deskundig en op maat, zodat je aan de slag kunt. 

Een aantal bedrijven is al in actie gekomen en we delen de resultaten graag.
Het is gewoon een kwestie van beginnen! 

             

De aanjager

VNO-NCW MKB Noord vindt het belangrijk om werkgevers en ondernemers te ondersteunen om alles uit hun onderneming te halen wat erin zit. Daarom hebben we op ook dit gebied een specialist in dienst. Gemma Groot Koerkamp is onze professionele aanjager geletterdheid werknemers. Ze komt graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Gemma is actief in de Arbeidsmarktregio Groningen en werkt onder meer samen met ROC’s, taalhuizen, Biblionet Groningen en gemeenten. Je kunt contact met haar opnemen: grootkoerkamp@vnoncw-mkbnoord.nl en 06-47 89 40 08.

Jurgen Elshof - regiomanager Drenthe en speerpunthouder Arbeidsmarkt en Onderwijs

“Bij goede bedrijfsvoering is taal én digitaal belangrijk. De Groot BV Installatiegroep Noord is hiermee actief aan de slag gegaan op de werkvloer.”

Teksten goed kunnen lezen en begrijpen is van groot belang op de werkvloer.

Teksten goed kunnen lezen en begrijpen is van groot belang op de werkvloer.

Ons ledenmagazine GeeftRuimte gezien? Op pagina 48 staat een tekst die voor 60% leesbaar is. Kon jij er een begrijpelijk bericht van maken…?

Kijk hier voor de volledige tekst!

Regelingen & subsidies

Gemotiveerd om met het verbeteren van basisvaardigheden van je werknemers aan de slag te gaan? Er zijn verschillende mogelijkheden voor financiële ondersteuning zoals subsidies of financieringsregelingen. Hier vind je belangrijke informatie.

 

VNO-NCW MKB Noord geeft met Taal werkt! invulling aan het Plan van aanpak van Laaggeletterdheid in de arbeidsmarktregio Groningen. Dit wordt gefinancierd vanuit het rijksoverheidsprogramma Tel mee met Taal.

In Taal werkt! werken wij samen met

Stichting Lezen en Schrijven
De Taalhuizen in de arbeidsmarktregio Groningen
Provincie Groningen
Gemeente Groningen
Werk in Zicht
  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio