Ondernemerschap

Ondernemerschap is een breed thema binnen VNO-NCW MKB Noord en loopt dwars door alle strategische thema’s heen. De vereniging wil ondernemerschap stimuleren. Het is de welvaartsmotor van Nederland. De kracht van ondernemerschap kan nog meer ingezet worden dan nu gebeurt. We doen dat op verschillende niveaus: die van de ondernemer (de mens, kennis en vaardigheden), de onderneming (het bedrijf) en de directe omgeving van de ondernemer. We willen een logische, toegankelijke en betrouwbare partner voor onze leden zijn, als het gaat om het versterken van hun onderneming of hun ondernemerschap.
 

Het bijzondere ondernemersverhaal van Jos Blom - B&G Food Factory

“Uiteindelijk zijn er deuren open gegaan terwijl het leek alsof de hele wereld op slot ging.”

VNO-NCW MKB Noord organiseert verschillende activiteiten en bijeenkomsten om ondernemerschap te stimuleren. Zo zijn er bijvoorbeeld bijeenkomsten met kennispartners, bedrijfsbezoeken, de Noordgangen en de MKB Ondernemersavond in samenwerking met gemeenten en bedrijven. Het doel is altijd om het kennisniveau van ondernemers op een bepaald onderwerp te verbeteren, of om ondernemers met elkaar te laten sparren en van elkaar te laten leren. Met dit doel delen we ook verhalen van andere ondernemers op onder andere onze website, social media en in ons jaarlijks Geeft Ruimte Magazine.

Naast onze eigen activiteiten zijn er verschillende provinciale loketten en programma’s om ondernemers te ondersteunen. Wij willen ondernemers de weg wijzen in deze  publiek-private initiatieven. De afgelopen periode is eens te meer gebleken hoe belangrijk is het is om wendbaar en flexibel te zijn. Je moet je bedrijf aan kunnen passen als de omstandigheden daarom vragen of als nieuwe kansen zich aandienen. Ook met dit onderwerp gaan we dit verenigingsjaar verder. 

We voeren lokaal en regionaal de lobby om beleid ondernemersvriendelijk(er) te maken. We richten ons op de omgevingsfactoren die de ondernemer direct en indirect beïnvloeden. Denk hierbij aan wet- en regelgeving, lokaal- en regionaal beleid, subsidies, regelingen en de belasting daarvan voor ondernemers. We willen dat overheden hun dienstverlening zo MKB-vriendelijk mogelijk inrichten en dat faciliteiten en regelingen overzichtelijk en toegankelijk zijn. Dit geeft ruimte om te ondernemen! Tweejaarlijks toetsen we met de verkiezing van de MKB Vriendelijkste gemeente hoe ondernemers de dienstverlening van hun gemeente ervaren. Elk jaar organiseren we de Dag van de Ondernemer om ondernemerschap te vieren én te belonen.  

Ten slotte worden onder de vlag van dit thema wisselende maatschappelijke projecten opgezet en uitgevoerd. Met het project Jouw zaak -Jouw Toekomst willen we samen met de provincie Groningen retailers in de provincie vooruit helpen. Daarnaast is met de Ondernemersvereniging Drachten het Innovatiehuis Drachten opgericht. Ondernemers die willen vernieuwen en samenwerken met de drie O’s kunnen hier terecht. 

Versterk je ondernemerschap

Versterk je ondernemerschap

VNO-NCW MKB Noord wil ondernemers ruimte geven om te ondernemen. Ondernemerschap is: kansen zien, kansen benutten en toegevoegde waarde bieden. We wijzen je graag de weg in allerlei publiek-private mogelijkheden om je ondernemerschap te ontwikkelen met een overzicht van publiek-private opties.

Meer informatie
Innovatiehuis Drachten

Innovatiehuis Drachten

VNO-NCW Noord is partner van Innovatiehuis Drachten om ondernemers die graag wil innoveren te helpen bij het doorbreken van de waan van de dag. Zo kun je sneller de volgende stap zetten om innovatie-ambites waar te maken.

Ga naar de site
Ondernemen in zwaar weer

Ondernemen in zwaar weer

Speciaal voor retailers bieden MKB Noord en de provincie Groningen de regeling Ondernemen in zwaar weer, onderdeel van het project Jouw Zaak – Jouw Toekomst. In coronatijd is de regeling opengesteld voor álle mkb’ers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Ga naar de site

Kennispartner

Logo Afier

Meer ondernemerschap

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio