De week van de Circulaire Economie 2022
Tijdens de week van de Circulaire Economie van 7 t/m 11 februari 2022 vertelden we, samen met onze strategische partner de Rabobank, je inspirerende verhalen van bevlogen ondernemers en organisaties. Zij lieten je met concrete voorbeelden zien dat circulair ondernemen voor iedere ondernemer of organisatie is weggelegd.
Circulair ondernemen gaat in de basis om het in de kringloop houden van materialen. Het resultaat is dat de productie van een lineair systeem, verschuift naar een systeem van gesloten kringlopen. Een economie die slimmer omgaat met grondstoffen, het milieu minder belast, de kosten verlaagt en meer banen creëert.
Inspirende verhalen
“Schouder aan schouder, maar ieder vanuit zijn eigen kracht, het MKB in Noord-Nederland helpen hun bedrijfsvoering, producten en dienstverlening circulair te maken.”
“Je kunt niet circulair zijn zonder samen te werken”
“Circulair ondernemen moet vanzelfsprekend worden, dan wordt het vanzelf makkelijk. Maar het begint bij jezelf. Het gaat wel over onze toekomst!”
“Het maakt nogal verschil of je een winkel bent, horeca of een productiebedrijf, er is niet één oplossing. Maar er zijn altijd wegen.”
De circulaire economie biedt kansen
De circulaire economie biedt kansen voor innovatieve ondernemers die willen groeien én duurzaam willen ondernemen. In de strijd tegen klimaatverandering en CO2-uitstoot is het verminderen van de grondstofbehoefte een belangrijke pijler. Ook het langer gebruiken van grondstoffen door het niet na een keer te gebruiken als ‘afval’ te bestempelen biedt de mogelijkheid om méér waarde te creëren. Tegelijkertijd stellen consumenten en afnemers steeds hogere eisen aan bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Het kabinet wil dat bedrijven in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. Het is dus tijd om in actie te komen. Innoveren is de sleutel tot de circulaire economie. Met vernieuwende producten kunnen ondernemers namelijk geld verdienen én het milieu helpen.