Digitalisering

VNO-NCW MKB Noord wil Nederland koploper maken in digitalisering en nieuwe technologieën. Noord-Nederland is hiervoor ‘the best place to be’, want in 2030 wonen en werken hier de digitaal best uitgeruste ondernemers en bedrijven van Nederland.

Er is sprake van een stortvloed aan nieuwe technologieën die nieuwe kansen bieden (nano, fotonica, quantum, waterstof etc.). Bovendien neemt AI, een game changer zoals de introductie van elektriciteit ooit was, wereldwijd een vlucht. Nederland staat goed opgesteld, maar dreigt op sommige aspecten achter te (gaan) lopen. Zo is slechts 20 procent van de bedrijven actief bezig met data-analyse. Wat investeringen in AI betreft, staat Nederland mondiaal slechts op de 14de plaats. Slechts de helft van de Nederlandse beroepsbevolking is digi-vaardig. Er wordt door Nederlanders minder dan in welk ander land gekozen voor exacte en technische opleidingen. De beschikbaarheid van data in combinatie met AI en de steeds toenemende rekenkracht van computers biedt ondernemers kansen waar het gaat om inzicht in de wensen van hun klanten en de efficiency van hun bedrijfsprocessen. 

Digitalisering van de (noordelijke) economie is dus zowel nu als in de toekomst van grote betekenis. Om de kansen te benutten en de bedreigingen te tackelen, heeft Noord-Nederland  in 2030 de digitaal best uitgeruste ondernemers en bedrijven van Nederland.

 

Hoe digitaal is jouw bedrijf? Doe de digiscan!

Haal jij alles uit online marketing? Zijn jouw processen optimaal geautomatiseerd? Ben jij goed bestand tegen een aanval van hackers? Haal jij het hoogste rendement uit je digitale data? En zijn jij en je werknemers alert op phishing? 

Je denkt vast van wel, maar is het wel écht zo? Doe de digiscan! Dat kan ook anoniem. Jouw rapportage is directe downloaden na het invullen! Zo kom jij te weten waar jouw bedrijf staat op het gebied van digitalisering. De zelfscan kent regionale varianten, dus afhankelijk van jouw vestigingsprovincie kies je één van de onderstaande links:

 

Digitaal ondernemerschap

Dit onderwerp heeft betrekking op alle digitale hulpmiddelen die een ondernemer inzet om te ondernemen. Denk aan online factureren, adverteren op social media, gebruik van LinkedIn, inzet van webshops, etc. Het doel van VNO–NCW MKB Noord is om ondernemers op de hoogte te brengen van het belang en de kansen die digitaal ondernemen biedt en hen hierin te verwijzen naar de juiste partijen.

 

Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die je nodig hebt om je in de digitale samenleving staande te houden en jezelf te ontwikkelen. Het doel van VNO–NCW MKB Noord is om alle werknemers op het basisniveau van ‘digi-vaardigheid’ te brengen en om toptalent in de regio op te leiden, aan te trekken én te behouden.

Lees meer over digitale geletterdheid..>>

 

AI en (big) data science

Artificial Intelligence (AI) is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Voorbeelden van AI zijn Google Translate, computer spellen en online customer support. Computers kunnen grote hoeveelheden data verwerken en tegelijkertijd leren van fouten. De combinatie met AI helpt bij het interpreteren van data. Zo stel je betere diagnoses, haal je meer uit bedrijfsapplicaties en kan je voorspellingen in aankopen doen. Doel: kennis vergroten van mogelijkheden AI en (big) data science bij onze leden.

Jarno Duursma in GeeftRuimte Magazine - tech expert

“Zie kunstmatige intelligentie vooral als een gereedschapskist waar je je voordeel mee kunt doen.”

Digitale veiligheid & cybersecurity

In de digitale economie is het belangrijk dat ondernemers veilig zaken kunnen doen. En dat consumenten veilig gebruik kunnen maken van digitale diensten en producten. Het doel van VNO–NCW MKB Noord is dat ondernemers bewust zijn van de risico’s van cybercrime (computercriminaliteit) en dat zij investeren in beveiliging.

Rickey Gevers in GeeftRuimte Magazine - cybersecurity specialist

“Voorkomen lukt nauwelijks, voorbereiden wel!”

Meer digitalisering

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio