Klimaat en Bedrijf
Noord-Nederland biedt perspectieven om in de toekomst koploper te worden op het gebied van duurzame energie en een hotspot te zijn voor duurzame technologieën en ideeën. VNO-NCW MKB Noord werkt daarom aan een ondernemersklimaat waarin Noordelijke ondernemers hun rol in deze transitie kunnen oppakken. Binnen Klimaat en Bedrijf werken we nauw samen met strategisch partner Rabobank met als focus circulair ondernemen.
“Ondernemers missen business als ze niet meegaan in de transitie naar een circulaire economie. Begin vandaag, want je kan nu nog voorop lopen.”
We zetten ons in voor het concreet toepassen van duurzame oplossingen, duurzame mobiliteit, verminderde uitstoot van stikstof/CO2, energiebesparing en energieopwekking en circulair ondernemen. Ondernemers hebben de technieken en innovaties klaarliggen, maar ze moeten ook toegepast worden. Bedrijven maken het verschil, onze leden bruisen van ideeën en hebben duurzame ambities. Wij willen die krachten inzetten, bundelen en faciliteren. Dit doen wij door kennisdeling en netwerkbijeenkomsten.
Onze vereniging zet zich binnen dit strategisch thema in voor het klimaatakkoord, de industrie in Noord-Nederland heeft zich sterk georganiseerd aan de Industrietafel en ook de gebouwde omgeving is goed vertegenwoordigd. Deze lijn versterken we richting onze eigen lobby en die van de VNO-NCW en MKB Nederland in Den Haag.
De stikstof-uitstoot is een groot nationaal probleem. Vanuit de regio’s zoeken we actief naar oplossingen. De provincies informeren hun ondernemers over ontwikkelingen en nieuw beleid. VNO-NCW MKB Noord is betrokken bij de diverse overleggen op dit niveau en laten het geluid van onze leden krachtig doorklinken in snelle oplossingen en beleid dat ook vol te houden is.
“Zorg dat je erbij bent. Waterstof Valley, circulair ondernemen, de groene economische groei, het gebeurt hier en nu.”
Het Nationaal Programma Groningen (NPG) zet in op structurele economische groei van het aardbevingsgebied. VNO-NCW MKB Noord probeert met een brede coalitie van bedrijven invloed uit te oefenen op de verdeling van deze gelden over de diverse projectendoelen. Ook zijn we deelnemer aan tafels van de Regionale Energie Strategie (RES) van de drie Noordelijke provincies.
Maatschappelijke projecten krijgen aandacht binnen dit strategisch thema. Een voorbeeld daarvan is het ERFO-project Groene Waterstofbooster met de focus op de rol van waterstof voor MKB- bedrijven. VNO-NCW MKB Noord zet zich in voor de communicatie, zichtbaarheid en het organiseren van events rondom dit project. Ook Groene Groeiers (landelijk netwerk met betrekking tot duurzame vraagstukken) en de Week van Circulair Ondernemen zijn maatschappelijke projecten die aandacht krijgen binnen onze vereniging.
Circulair ondernemen
De circulaire economie biedt kansen voor innovatieve ondernemers die willen groeien én duurzaam willen ondernemen. Samen met Rabobank zetten we ons in om van Noord Nederland de groenste regio van Nederland te maken. Lees meer over dit partnerschap en onderwerp.
Noord-Nederland verdient circulair
Noord-Nederland verdient Circulair is een programma waarin ondernemers in de drie noordelijke provincies worden gestimuleerd om (meer) circulair te ondernemen. Dit doen we door bestaande barrières weg te nemen en nieuwe verbindingen tussen partijen te leggen. Zo vormen we clusters. In Noord-Nederland zijn we koploper en willen dat ook blijven. VNO-NCW MKB Noord is één van de projectpartners.
Ga naar de siteGroene Groeiers
Het VNO-NCW-netwerk Groene Groeiers bestaat uit ondernemers die investeren in de ontwikkeling van een circulaire economie en energietransitie.
Ga naar de siteRegionale Energie Strategieën
Regionale Energie Strategieën (RES) brengt veel nationale afspraken uit het Klimaatakkoord in de praktijk. Dit gebeurt met een programma met dertig regio’s die heel Nederland beslaan. VNO-NCW Noord is (adviserend) aangesloten bij de drie Noordelijke regio’s.
Ga naar de site