Mensen met beperkingen inzetten, dat doe je gewoon…

Gesprek met Annette van der Meulen van de Nivo Groep, door Roelof de Vries, voorzitter Platform Ondernemer en Maatschappij VNO-NCW Noord.

“Het komt uit mijn eigen hart, we zijn er al wel 20 jaar mee bezig, met arbeidsparticipatie” . Voor Annette van der Meulen is bezig zijn met mensen die buiten de regulieren arbeidsboot vallen dan ook heel gewoon. “Dat doe je gewoon”. Maar zo gewoon is het natuurlijk niet. Zeker niet in een economie die vrijwel alleen om geld draait.

In de aanloop naar “Visite Veenhuizen 2021” met als thema: “Help! Mijn bedrijf en de wereld lopen vast!” interviewden we een aantal ondernemers die duidelijk anders bezig zijn. Ze zijn niet (alleen) gedreven door geld, maar creëren juist ook andere waarden. Waarom en hoe doen ze dat?

“Ik ben met arbeidsparticipatie in aanraking gekomen omdat we gezamenlijk projecten deden met arbeidsvoorzieningen. Ik zag hoe waardevol het was, samen te werken met mensen die uit de arbeidsboot waren gevallen. Ze zijn zo trots dat ze mee mogen doen in deze maatschappij. Ik heb een mooi voorbeeld van een medewerker die prima functioneert. Hij loopt met trots rond in werkkleding van Nivo. Hij bloeide helemaal op, zo zelfverzekerd. Maar als je hem uit z’n vertrouwde omgeving weghaalt merk je wel dat er wat is. Maar met goede begeleiding is hij zeer waardevol. Een enorme en trouwe medewerker. Hij heeft diploma’s gehaald bij ons. Die had hij niet eens”.

Annette, hoe komt het dat dat zo uit je hart komt? “Ik vind het belangrijk dat iedereen meedoet en iets betekent in deze samenleving. We willen allemaal wat betekenen, maar ook zij. Ze staan altijd aan de zijlijn. Dat is schrijnend om te zien. Terwijl het leven zo veel leuker kan zijn als je betekenisvol bent. En misschien heeft het ook wel wat te maken met mijn opvoeding”.

Afbeelding 2

Waarom heb je ervoor gekozen om dit ook in je bedrijf door te voeren? “We hebben in het verleden natuurlijk genoeg schade aangericht. Als ik met mijn bedrijf nu wat goeds kan doen? Ik doe wat met mijn gebouw. Ik doe wat met mijn wagenpark. Ik heb elektrische auto’s of auto’s op groengas. En natuurlijk doe ik wat voor onze mensen. Het is maar een kleine druppel die ik achter kan laten. Maar in onze nieuwsbrieven besteed ik er ook aandacht aan. Als er maar een paar mensen dat oppakken is het al meegenomen. Zo kun je meer betekenen dan alleen voor jezelf. Ik heb het hartstikke goed en waarom zou ik het nog beter moeten hebben. Ik vind het ook mooi om te zien hoe onze mensen zich ontwikkelen. Ze hebben vaak zelf niet de kans gekregen zich te ontwikkelen, maar door onze manier van werken kunnen hun kinderen zich wel ontwikkelen”.

“Het werken met mensen met beperkingen zit in de aderen van mijn bedrijf. Vrijwel iedereen in mijn bedrijf is enthousiast over hoe we met deze mensen omgaan. Niet alle mensen zijn trouwens super geschikt om zo te werken. Daarom hebben we ook een jobcoach in dienst om ze te begeleiden. En die begeleid ook de leidinggevenden. Sommige leidinggevenden zijn heel bedrijfsmatig en denken vooral:

Mijn planning voor morgen moet klaar. De jobcoach is degene die dan degene die zegt zo moet het even niet. En dan helpt bij de oplossing. We vragen ook nogal wat van onze leidinggevenden: ze hebben meerdere objecten onder hun beheer, ze moeten klantgericht zijn, doen een stukje administratie, zijn commercieel verantwoordelijk en moeten ook de planning doen. Niet iedereen is daar 100% geschikt voor. Schapen met zes poten zijn zeer schaars. Vandaar dus de begeleiding door de jobcoach. En uiteraard trainen we onze leidinggevenden. Bijvoorbeeld door een cursus coachend leidinggeven. Kortom we investeren in onze mensen. En dat moet ook. Ze moeten ervan bewust zijn dat je met deze mensen wat meer geduld moet hebben. Langer dat je denkt. Je moet er ook de klussen voor hebben. Het is essentieel dat er bijvoorbeeld een leidinggevende op de klus aanwezig is”.

Zie je ook de noodzaak van arbeidsparticipatie? “Echt hard noodzakelijk is het nog niet. Ik gebruik het nu natuurlijk wel commercieel. Maar verdere verplichtingen zitten er wel aan te komen. Bijvoorbeeld steeds meer bij aanbestedingen. Maar het levert ook nieuwe omzet op en helpt ons de oude omzet vast te houden. En het helpt vooral ook onze mensen vast te houden. Personeel is onze grootste uitdaging. Ons kapitaal zit in onze mensen en daarin kunnen we het grootste verschil maken. Mensen met beperkingen zijn meer dan welkom en ook noodzakelijk. Gelukkig hebben we onze kanalen nu om deze mensen te vinden en in te zetten. En mensen kennen ons als een werkgever met succes in arbeidsparticipatie. Dat geeft ons een grote voorsprong”.

En economisch? “Deze manier van werken kost ons geld. Maar we verdienen desondanks goed en we kunnen investeren”. Als dat niet zo zou zijn zou je het dan nog doen? Annette denkt even na en zegt dan volmondig “Ja! Ik vind ontwikkeling belangrijk. Het is ook een investering in de toekomst van mijn bedrijf”.

Als ik nou naar jouw website kijk, zie ik dan die passie die jij uitstraalt als het gaat om mensen betrekken en opleiden? “Nee, niet heel erg denk ik, om eerlijk te zijn. We zijn er wel mee bezig om dat op de website te laten terugkomen. Het kan wel een slag beter. We vertellen eigenlijk te weinig wat we allemaal doen; we doen het gewoon!”.

 

Lees ook de andere interviews in deze serie:Lees ook de andere interviews in deze serie:

Verduurzamen in de agrarische sector

Verduurzamen in de agrarische sector

De komende visite Veenhuizen staat in het teken van de noodzaak tot veranderen. Economisch én maatschappelijk relevant zijn, dat is wat de toekomst van ons vraagt. Veel ondernemers maakten deze stap al. In een reeks artikelen geven we mooie voorbeelden.

Verduurzamen in de agrarische sector
Armoede bij werknemers

Armoede bij werknemers

‘Kan ik even met je praten’, na maanden zorgen over het functioneren kwam het hoge woord eruit. ‘Of hij een voorschot kon krijgen, want hij kon de huur niet meer betalen en dat al maanden niet en dreigde uitzetting, o ja, de energienota stond ook al maanden open’. Dat dit voorkomt bij een medewerker van een accountantskantoor was voor ons een nieuwe ervaring. Maar 62%[1] van de bedrijven heeft te maken met armoede, schulden of zeg maar financiële problemen bij medewerkers. Het POM (Platform Ondernemers en Maatschappij) wil in deze tijd van de toeslagenaffaire aandacht vestigen op dit probleem. Wat zijn goede ervaringen en wat kunt u doen.

Armoede bij werknemers
  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio