25 mei 2022
Visite Veenhuizen 2022, inspirerend en concreet.
Gezonde voeding, een kans voor Noord-Nederland
Een met zonovergoten binnenplaats van het gevangenis museum in Veenhuizen was het decor van een inspirerende middag over gezonde voeding en de kansen die het voor Noord Nederland biedt tijdens Visite Veenhuizen. Het Noorden is prominent vertegenwoordigd in de voedingssector en bij uitstek de plek waar de ontwikkeling, productie, bewerking en verwerking, transport en export plaatsvindt. Het Platform Ondernemer en Maatschappij van VNO-NCW MKB Noord bracht tijdens Visite Veenhuizen ondernemers bij elkaar om inspiratie op te doen en elkaar op weg te helpen in de transitie naar een duurzame en innovatieve voedingsindustrie in het noorden.
Het systeem veranderen
Ondernemer, pionier en winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2020, Jan Buining opende de visite. Hij vertelde over een nieuw model dat we nodig hebben op het gebied van landbouw, industrie, distributie, onderwijs en onderzoek. “De wedstrijd die in de toekomst gespeeld gaat worden gaat niet over maximaal lekker, maximaal gemakkelijk en tegen de allerlaagste prijs, maar over een acceptabele prijs, smakelijk, en niet al te veel tijd kostend. Hoe zorgen we voor voeding die de gemakkelijke keuze gezond maakt?” vatte Buining zijn betoog samen.
Hierna nam Lucas Simons, ondernemer en medeauteur van het boek ‘Changing the game’, de visite mee in de transitiekunde en de fasen die zulke complexe problemen met zich meebrengen. “Systemen kunnen veranderen. Wij zijn het systeem, wij kunnen veranderen en dus kan het systeem veranderen.” legde Simons uit. “Maar het is niet een kwestie van 'iedereen moet zo maar wat doen'. Het is het snappen weer we heen willen en kijken in welke fase de oplossing zit. En wat zou de overheid, ondernemers en banken moeten doen om het doel te bereiken?”
Een hele concrete en superleuke middag
Aan de slag
Na de presentaties van Buining en Simons mochten de aanwezigen, met genoeg stof tot nadenken, in kleine groepen zelf aan de slag. “Juist door alle invalshoeken in de groep werd het een hele concrete en superleuke middag” vond André van Toly die namens het Waterbedrijf Groningen bij de visite aanwezig was. Ook Ojanne de Vries-Chang keek als dagvoorzitter en lid van POM terug op een geslaagde dag. “We hebben goede gesprekken gevoerd over wat we vandaag zelf kunnen doen. Om de eerste stap te zetten om daadwerkelijk een duurzame voedselindustrie te realiseren”.
“Het doel van het Platform Ondernemer en Maatschappij (POM) is maatschappelijk en brengt relevante onderwerpen onder de aandacht bij ondernemers en wil deze ontwikkelingen vervolgens duiden.”