28 februari 2023
Betonrot in het ondernemersklimaat
Het ondernemersklimaat draait uiteindelijk om de vraag of het voor ondernemingen aantrekkelijk is om in Nederland te ondernemen én te investeren. Dat klimaat hebben we nodig om er voor te zorgen dat onze kinderen onder andere verzekerd zijn van goede zorg, een prettige woning, betaalbare energie en dat we onze onderwijzers en politieagenten kunnen blijven betalen.
Om misverstanden te voorkomen: Nederland staat in de internationale rankings over het ondernemersklimaat steevast in de top 10. Onze uitgangspositie is dus goed. Het nadeel van dit soort lijstjes is wel dat ze in de “achteruitkijkspiegel” kijken op basis van statistieken uit het verleden. Ze zeggen dus nog niets over de onderliggende trends en signalen. Op cruciale onderdelen is er namelijk sprake van “betonrot” in het ondernemersklimaat. Dat merk je niet gelijk, maar heeft op termijn grote consequenties.
"Op cruciale onderdelen is er sprake van “betonrot” in het ondernemersklimaat.”
Een voorbeeld van de huidige situatie komt naar voren in een analyse van McKinsey onder ruim 2.000 grote internationale bedrijven. Daaruit blijkt dat het rendement op investeringen in Nederland 25% lager ligt dan in de EU én 30-40% lager dan in de VS.
Woningtekorten, hoge energieprijzen, stikstof, de stimulering van vergroening in de VS (IRA), lange en ingewikkelde vergunningstrajecten, beperkingen op het vlak van infrastructuur en meer van deze bekende en lastig oplosbare onderwerpen geven ons het gevoel dat we vastlopen.
Verbeteren en weer leuk ondernemen
Om het ondernemersklimaat te verbeteren en om voor het voor ons ondernemers weer leuk te maken om in Nederland te ondernemen, zijn er een aantal randvoorwaarden essentieel:
- Een voorspelbaar beleid van de overheid
- Geen negatieve afwijking van Europese wet- en regelgeving
- Het invoeren van regels van deze tijd die uitvoerbaar zijn
- Een integraal beleid, dus ook in andere domeinen rekening houden met het ondernemingsklimaat
- Bevorder duurzame investeringen waarin een overheid doorpakt op de randvoorwaarden zoals netcapaciteiten help ondernemers
- En blijf bouwen aan technologisch leiderschap ook in EU-verband
Dat er nog veel moet gebeuren moge duidelijk zijn. En dat er veel obstakels liggen heeft ook geen uitleg nodig. Juist om de nodige stappen te kunnen nemen is het superbelangrijk dat wij als werkgevers ons geluid laten horen, met plannen komen en voorkomen dat er over ons besloten wordt en we maatregelen over ons uitgestrooid krijgen die wij als ondernemers niet kunnen draaien.
Dit is wat wij als ondernemers- en doen in het Noorden en in Den Haag. Het is af en toe een vermoeiende strijd, maar we moeten dat blijven doen. Blijven doen zodat wij allemaal met plezier kunnen ondernemen hoewel we dat niet op een presenteerblaadje krijgen, maar daar zijn we ondernemer voor!
Sieger Dijkstra
voorzitter VNO-NCW Noord
Wil jij ook jouw geluid laten horen of betrokken en aangehaakt blijven? Meld je dan aan voor onze leden WhatsApp-groep. Als lid kun je je hiervoor aanmelden door een bericht te sturen naar info@vnoncw-mkbnoord.nl