13 februari 2025

"Ein Krankenhaus ist kein Netflix"

Grensoverschrijdende Zorginnovatie: Bezoek Nederlandse delegatie aan Campus Papenburg. Nederland en Emsland verkennen samenwerking in de zorg

Ondernemers, beleidsmakers en zorgexperts ontmoetten hun Duitse collega’s om te praten over de toekomst van zorg en technologie. Van startups met AI-gestuurde diagnostiek tot slimme zorgoplossingen die de leefbaarheid aan beide kanten van de grens helpen. Tijdens dit grensoverschrijdende bezoek werden, net als in de Health Hub Roden, nieuwe verbindingen gelegd en eerste deals en samenwerkingen gemaakt. Het bezoek markeerde ook een nieuwe stap in het versterken van de relatie tussen regio Emsland en Groningen-Assen.

Op woensdag 12 februari 2025 vond het tegenbezoek van ondernemers, werkgevers en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten  plaats aan het Wirtschaftsforum Papenburg. Eerder was de Duitse delegatie op bezoek geweest bij de Health Hub Roden om kennis en ervaringen uit te wisselen over samenwerking en innovatie in de zorg, technologie en de arbeidsmarkt.

De delegatie werd ontvangen in de nieuwe Campus Papenburg, gevestigd in een prachtig oud industrieel pand waarvan de verbouwing nog in volle gang is. Na een warm welkomwoord in de nieuwe collegezaal en afstemming over de meest geschikte voertaal startte het volle programma.

Afbeelding 2

Verpleegkundigen opleiden in de regio

Hedwig Rode, leidinggevende van Pflegeakademie St. Anna in Papenburg gaf als eerste een mooie presentatie over de opleiding tot verpleegkundige. De academie die op steenworp afstand ligt van de campus biedt gespecialiseerde opleidingen voor verpleegkundigen en speelt een belangrijke rol bij het zorgen dat inwoners van Emsland kunnen beschikken over verpleegkundige zorg.  Alle aanwezigen kregen een interessante uitleg over het driejarig curriculum en de uitdagingen uit het opleiden van nieuwe professionals. Zo bleek dat studenten er tijdens de opleiding achter komen dat een ziekenhuis ‘in het echt’ anders is dan die in een serie op Netflix.

Een zorgfenomeen

Daarna kreeg de initiator van de campus en regionaal zorgfenomeen Dr. Med. Volker Eissing het woord. Hij gaf inzicht in de opbouw en groei van zijn huisartsenpraktijk MVZ Birkenallee (met ruim 10.000 patiënten), ondanks de beperkte middelen en daling van het aantal huisartsen in de regio. In ruim drie decennia heeft hij in samenwerking met diverse professoren, universiteiten en hogescholen op afstand protocollen en werkwijzen ontwikkeld om de kwaliteit van de zorg ter plaatse te borgen. Daarbij kwam ook de noodzaak van het opzetten van Campus Papenburg ter sprake. Deze campus biedt opleidingen voor medische professionals met als doel het verbeteren van de zorg in de regio Emsland. Dit met een sterke nadruk op praktijkgerichte en multidisciplinaire scholing en binnen een gezonde businesscase. Een voorbeeld bijzonder inspirerend voorbeeld, ook voor onze regio.

Afb 4: "Ein Krankenhaus ist kein Netflix"

SeesDisease

Na een rondleiding door de campus in opbouw en een smakelijke maaltijd was het de beurt aan de jongste deelnemer van de bijeenkomst, David Rutkevich. De 18-jarige presenteerde  zijn startup SeesDisease. Dit is een innovatieve diagnostische techniek waarbij gericht hybride kunstmatige intelligentie (AI) wordt ingezet om pathologische microscopische beelden sneller en nauwkeuriger te analyseren. Deze technologie kan bijdragen aan snellere behandeltrajecten en een hogere nauwkeurigheid. En daarmee aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De jonge entrepreneur zorgde ervoor dat vele monden open vielen. Om zijn veelbelovende, kansrijke  en prijswinnende startup verder te krijgen, is hij nog op zoek naar founders, investeerders en organisaties (ziekenhuizen, laboratoria).  Aan wie de eer?

Emma de AI-oma

De zaal maakte daarna kennis met Emma. Thomas Pleiter van WeMotion Digital Agentur presenteerde de businesscase van hun AI-oplossing; een digitale assistent met de naam Emma die ontworpen is om zorgverleners in de ouderenzorg te ondersteunen. Niet door de administratieve lasten te verlichten, maar door te “praten” met ouderen die daar behoefte aan hebben. Het innovatieve AI-concept is geïnspireerd door het concept van een buurtoma. De digitale oma is gevoed met data over regionale literatuur en berichten. Zo kunnen ouderen zich comfortabel voelen in het gesprek  en hoeven zorgverleners zich minder schuldig voelen dat ze vaak geen tijd te hebben voor een praatje met de client. De prachtig voorbeeld hoe aaibaar technologie kan zijn.

ParaMedir real-time monitoring

Ook Nederland leverde een interessante bijdrage met de presentatie van Carlos Cordeiro, CEO van ParaMedir. Deze startup is gevestigd in de Health Hub Roden en boekt al zeer goede resultaten. In zijn presentatie vertelde hij over de nieuwe technologieën die zijn startup heeft verwerkt in hun on-site urinebewaking bij nier- en hartfalen. Het innovatieve systeem maakt real-time monitoring mogelijk  en draagt daardoor bij aan snellere en meer nauwkeurige diagnostiek. De eerste werkende versie van het apparaat met geavanceerde staat nu ter validatie in het UMCG. Voor de verdere ontwikkeling zoekt het bedrijf dit jaar nog zo’n vier tot vijf plekken de ontwikkeling van de sensortechnologie door te zetten. Financieel wordt deze startup ondersteund door het Just Transtition Fund.

Vol mooie indrukken, inspiratie en nieuwe contacten reed de bus met de Nederlandse delegatie terug naar Health Hub Roden. Het was een zeer geslaagde middag en avond met veel dank voor de organisatie en het goede gastheerschap van onze oosterburen.

Het project Health & Skills: Grensoverschrijdende Zorginnovatie wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma. Deutschland-Nederland en zijn programmapartners en wordt medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

 

Partners

health hub
Wirtschaftsforum

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio