13 november 2024
Behoud internationaal talent!
Wet Internationalisering in Balans (WiB) in deze vorm een slecht idee
De Wet Internationalisering in Balans (WIB) is op 12 november 2024 inbreng geweest bij de Tweede Kamer-commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De WIB kan grote impact hebben op onze leden, de ondernemers en werkgevers, in Noord-Nederland. Samen met alle regionale verenigingen van VNO-NCW hebben wij onze zorgen geuit: Wij vinden het essentieel dat bedrijven kunnen blijven beschikken over internationaal talent. De krapte op de arbeidsmarkt vereist juist dat we deuren openhouden voor kennis en vaardigheden van buitenaf om zo de regionale economie te versterken.
Als deze wet zo doorgaat, lopen we ook in Noord-Nederland niet alleen de aansluiting mis met internationaal onderwijs, We verliezen ook waardevolle kennis en vaardigheden die we hard nodig hebben in sectoren als techniek, biomedisch, agro-food en ICT. “De krapte op onze arbeidsmarkt vraagt om samenwerking en creatieve oplossingen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen, van schoolverlaters tot ervaren werkzoekenden, effectief toegang heeft tot werk dat aansluit bij hun talenten en opleiding," aldus Sieger Dijkstra, voorzitter VNO-NCW MKB Noord. “Internationalisering in het onderwijs is geen luxe, maar een noodzaak voor de toekomst van Noord-Nederland. Internationale studenten en arbeidsmigranten brengen waardevolle kennis en vaardigheden mee die bijdragen aan een veerkrachtige regionale economie." Zonder internationale instroom wordt het voor kennisinstellingen en bedrijven steeds moeilijker om innovaties te doen en studenten op te leiden voor de toekomst.
“Zonder internationaal talent komen onze bedrijven stil te staan. We hebben vakmensen nodig, ongeacht hun afkomst.”
“We vrezen dat deze maatregelen de Nederlandse kenniseconomie en welvaart negatief zullen beïnvloeden. De wet beperkt de mogelijkheden voor internationaal talent om in Nederland te studeren. Dat is problematisch gezien de krappe arbeidsmarkt en de noodzaak voor innovatie en investeringen,” zegt Jellie Tiemersma, voorzitter ledenthemagroep Arbeidsmarkt & Onderwijs. “We willen erop wijzen dat Nederland al achterop raakt op het gebied van innovatie en dat verdere bezuinigingen schadelijk zullen zijn voor de concurrentiepositie van Nederland. We vragen de Tweede Kamer dan ook om het belang van internationale kennis en innovatie te erkennen. We pleiten voor een meer gerichte aanpak om de toestroom van internationale studenten te beheersen, zonder de onderwijstaal generiek te veranderen naar Nederlands.” Want de economische groei en de onderwijskwaliteit die zo belangrijk zijn voor het Noorden, komen daarmee onder grote druk te staan.
“Nederland kan zich dit niet veroorloven. We pleiten voor een gerichte aanpak zonder taalrestricties.”
Tegelijkertijd zijn we heel duidelijk! Misstanden in de behandeling van arbeidsmigranten horen niet thuis in het Noorden. Onze regio kent een sterke ethiek. Bedrijven die arbeidsmigranten op onwenselijke manieren uitbuiten, vinden geen steun bij ons. Samen met onze leden blijven wij ons inzetten voor een Noord-Nederland waar werk, talent en innovatie eerlijk hand in hand gaan.