Iedereen verdient een tweede kans
Bij Forbo-Novilon in Coevorden dragen ze graag een steentje bij om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen. Dit doen ze nu al zo'n acht jaar, met succes.
Jolanda de Vries, Martine Scheper, Henk Meijerink (allen van Forbo) en Maaike Borgman (van de gemeente Coevorden) vertellen over inclusief ondernemen.
Stage van drie maanden
Normaal gesproken zijn er bij Forbo vier stageplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo'n stage duurt drie maanden. Daarbij gaat het om mensen die werkervaring missen, een medische achtergrond of een taalbarrière hebben. En soms gaat het om iemand die gewoon pech heeft gehad. Wat iemand ook meeneemt: Forbo biedt ze een kans om ze op weg te helpen. Want iedereen verdiend een tweede kans.
Tijdens de stage krijgt de collega leerdoelen. Deze doelen zijn vaak heel verschillend. Soms wil iemand weer werkritme krijgen. De ander wil ervaring opdoen voor het opbouwen van het cv. Maar soms gaat het ook om het beter Nederlands schrijven en/of praten. Het is dus maatwerk.
"Persoonlijke aandacht, wat vaker een schouderklopje of samen een kopje koffie drinken doen soms wonderen.”
Eigen team met divers takenpakket
De eerste jaren draaiden deze medewerkers niet volledig in het proces mee. Forbo zocht specifiek werk voor ze. Wel altijd als onderdeel van de technische dienst. Al snel bleek dat deze werkwijze veel succes had. Zo werd het een afdeling op zich, met een eigen (heel divers) takenpakket. Team Facilitair was geboren.
Goede begeleiding
De medewerkers krijgen goede begeleiding. Iedere veertien dagen is er een kort overleg om te vragen hoe het gaat. En als het een keer wat minder gaat, dan kijken ze - samen met de gemeente Coevorden - wat er nodig is om alles weer op de rit te krijgen. Deze begeleiding kost natuurlijk tijd. Maar het levert ook wat op! Sinds 2013 waren er 43 werkstages bij Team Facilitair. Vanuit deze werkstages zijn er zeven mensen doorgestroomd naar een vaste baan binnen Forbo en twaalf mensen naar betaald werk buiten Forbo. Een kans voor zowel de medewerkers als voor Forbo.
"Goede begeleiding kost tijd, maar het levert ook wat op. Niet alleen mooie kansen voor zowel medewerkers als Forbo. Je zet ook je bedrijf op de kaart.”
Je zet je bedrijf op de kaart
Forbo geeft mensen de kans en mogelijkheid om ervaring op te doen; op een laagdrempelige manier, met de juiste begeleiding. Zo is een werknemer ook beter in te zetten voor een andere baan. Door inclusief te ondernemen, spreek je een breder publiek aan. Mensen herkennen zich er sneller in waardoor je de klantenkring kunt vergroten. Verder straal je als organisatie uit dat iedereen ertoe doet. Het maakt niet uit wie je bent, bij Forbo krijg je kansen. Dit is positief voor bijvoorbeeld de medewerkerstevredenheid.
Wie a zegt...
Als je inclusief gaat ondernemen, dan moet je er wel voor 120% achter staan. Zo moet er voldoende draagvlak zijn binnen je bedrijf. Een inclusief beleid voeren is één, maar dat dit ook zo gevoeld wordt door alle medewerkers in je bedrijf is minstens zo belangrijk. Je neemt geen mensen aan om ze vervolgens zelf te laten zwemmen. Je moet ze begeleiden. Ze moeten zich gewaardeerd voelen. Persoonlijke aandacht, wat vaker een schouderklopje of samen een kopje kofe drinken helpen daarbij. Je moet de mensen waarderen om wat ze doen. Het gaat niet alleen om goedkope(re) krachten. Kortom: wie a zegt, moet ook b zeggen!
De gemeente Coevorden denkt met je mee
Het is belangrijk dat iemand de motivatie heeft om iets te leren binnen de organisatie. Daarbij speelt de gemeente Coevorden een grote rol. Zij doet hierin het voorwerk, onderzoekt welke regeling het beste bij de situatie past, ondersteunt bij de aanvraag en stelt kandidaten voor. Zo halen alle partijen het maximaal haalbare eruit.
Het kan iedereen overkomen
Door alle ervaringen is het voor Forbo wel duidelijk dat het iedereen kan overkomen. Iedereen kan ‘zo maar ineens’ met afstand tot de arbeidsmarkt te maken krijgen. Ik, jij, niemand uitgezonderd. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Wil jij ook mensen een tweede kans bieden? Dan is het van belang dat je toetst of er draagvlak is binnen jouw organisatie. Een directie kan wel iets willen, maar op de werkvloer moet men er ook klaar voor zijn.