Infrastructuur en mobiliteit

Duurzame mobiliteit: Beleef en blijf niet stilzitten

Duurzame mobiliteit bestaat en kun je versnellen door je eigen gedrag, je beleid en je bedrijfscultuur te veranderen. Dat bewijst Serge de Mul, CEO van software-ontwikkelbedrijf Ultraware uit Assen. Zelf rijdt hij op waterstof en bijna al zijn werknemers rijden elektrisch of komen met de gewone fiets naar het werk. “Om duurzaam te zijn heb ik investeringen gedaan en actie ondernomen om mijn werknemers, net als ik, enthousiast te maken voor duurzame alternatieven.”

“Het is onvermijdelijk dat we iets moeten doen,” stelt Serge. “Dat weet volgens mij iedereen. Er staat een grote betonnen muur waar we niet omheen kunnen. Daarom is het van groot belang dat we zuinig omgaan met de resources die we nu nog hebben, want alles is straks echt op.” Daarbij kijkt de Drentse ondernemer ook heel kritisch naar zijn eigen footprint. “We zitten hier in een pand van 25 jaar oud en het was toen ik me hier vestigde zeker niet duurzaam!” Maar nu durft hij het ‘het meest duurzame kantoorpand van Noord Nederland’ te noemen. “Het is losgekoppeld van het gas en brengt meer energie op dan het gebruikt. Het heeft onlangs energielabel A+++++ gekregen.” Dit is het resultaat van De Mul zijn persoonlijke ambitie, enthousiasme en inzet om de wereld een beetje mooier achter te laten.

Afb 2: Duurzame mobiliteit: Beleef en blijf niet stilzitten
Serge de Mul, CEO van Ultraware

AI helpt ons verder

278 zonnepanelen op de daken en gevels, warmte-terugwinsystemen met unieke zelfbedachte verbeteringen, isolatie van ramen en daken, oplaadpalen voor elektrische auto’s van het personeel en zelfs een paar bijenkorven op het dak; er is werkelijk aan alles gedacht. “We hebben ook een eigen AI-systeem dat ons ondersteunt bij onze duurzaamheidsambities. In iedere ruimte zijn sensoren aanwezig die kunnen bepalen of er iemand aanwezig is en hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Is er niemand aanwezig in een ruimte? Dan zijn de stopcontacten spanningsloos, het licht is uit, de ventilatie is uit en de verwarming of koeling op stand-by. Is er niemand aanwezig in het hele pand? Dan valt alles uit; de WiFi-apparatuur, gangverlichting, koffiemachines, Quookers, luchtbehandeling, enz. En dat is precies wat ik wilde bereiken. De ontwikkeling van het systeem was pionieren, maar het werkt nu echt geweldig. Er zijn dan ook vele bedrijven die interesse tonen in onze slimme techniek. Zelfs in die mate dat ik het nu heb ondergebracht in een aparte, nieuwe startup.”

"Ik ben me er bewust van dat niet iedereen hetzelfde ervaart als ik, maar er is wel een verandering gaande over hoe we naar onze eigen rol kijken.”

Duurzame mobiliteit

Ook in zijn mobiliteitsbeleid maakt het bedrijf duidelijke duurzame keuzes. “Als ik nu rook uit de uitlaat van een auto zien komen dan voelt dat voor mij als het roken van een dikke sigaar in een kleuterklas. Je vervuilt de lucht voor nu en de komende generaties. Ik ben me er bewust van dat niet iedereen hetzelfde ervaart als ik, maar er is wel een verandering gaande over hoe we naar onze eigen rol kijken.”

“Het is ook belangrijk dat je verder kijkt dan je eigen bubbel en duurzaamheid ziet in een breder perspectief. Denk in termen van ‘Wat voor effect heeft mijn gedrag op de aardbol?’ In het geval van mobiliteit; ga je de ‘gewone’ fiets vervangen door een e-bike op hetzelfde tracé, dan is dat géén duurzame keuze. Dat is het wel als je de auto laat staan en in plaats daarvan de e-bike pakt.”

Ervaren

Het bereik van een duurzame auto en de mogelijkheden om op te laden of waterstof te tanken is vaak een hoge drempel om er een aan te schaffen. “Ik ben zo gek om die extra stap te zetten. Toen ik in 2019 mijn waterstofauto aanschafte, moest ik afspraken tijdens kantooruren maken om de tank te kunnen vullen; tijdrovend. Nu kan ik heel snel en op steeds meer plekken terecht als ik wil. Het kost slechts twee minuten tanken om 600 kilometer verder te kunnen.”

Om zijn medewerkers te enthousiasmeren zorgde Serge zelfs dat zij de voordelen van duurzaam rijden konden ervaren. “Ik kon met bevriende dealers afspraken maken, waardoor een medewerker een weekend lang een elektrische auto kon proberen. Daarmee verdween al snel het idee dat zij beperkt werden door een accu met beperkt bereik. De ervaringen waren zelfs erg positief. Met name de rust tijdens het rijden en het snelle optrekken. Op een enkeling na rijdt nu iedereen elektrisch. Ook heb ik het beleid van het bedrijf aangepast, die nu duidelijk duurzame kaders stelt en past bij de ambities van Ultraware.”

Afb 6: Duurzame mobiliteit: Beleef en blijf niet stilzitten
Het bedrijfspand van Ultraware in Assen met het energielabel A+++++ (foto: Ultraware)

Klaar met verduurzamen is Serge nog zeker niet. Zijn ambities gaan veel verder: “Ik heb vele nieuwe ideeën en ben druk bezig om deze verder uit te denken. Bijvoorbeeld het opslaan van het overschot van energie dat we opwekken. Dit gaan we dan omzetten in waterstof, slaan we op in een accu of gebruiken we het voor de auto’s op de parkeerplaats. Daarnaast inspireer ik graag andere ondernemers. Beleef de mogelijkheden. Blijf niet stilzitten. Durf je mening en je gedrag te wijzigen in duurzaam!”

Dii artikel is eerder verschenen in GeeftRuimte Magazine van VNO-NCW MKB Noord, #3 / 2022

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio