Infrastructuur en mobiliteit

24 juni 2024

Wereldspelers hebben een wereldverbinding nodig

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) staat al eeuwenlang bekend als een van de vooraanstaande medische instellingen in Nederland. Om deze status te behouden en hoogwaardige zorg te blijven leveren, is het essentieel dat het UMCG-toponderzoek kan blijven doen en toponderzoekers kan aantrekken. In een interview met UMCG-bestuurder Paulina Snijders wordt duidelijk waarom een snelle treinverbinding tussen Groningen en Amsterdam van cruciaal belang is voor de toekomst van het UMCG en de regio.
 
"Het is een hele klus om mensen hiernaartoe te krijgen," aldus Snijders, verwijzend naar de uitdagingen bij het aantrekken van hooggekwalificeerd personeel naar het Noorden van Nederland. Het UMCG staat bekend om zijn hoogcomplexe zorg en innovatieve toepassingen, zoals artificial intelligence (AI), 3D-printen en geneesmiddelenontwikkeling. Deze innovaties vereisen niet alleen state-of-the-art faciliteiten, maar ook de beste onderzoekers ter wereld.

Afb 2: Wereldspelers hebben een wereldverbinding nodig
Paulina Snijders, lid Raad van Bestuur UMCG

Aantrekken van toponderzoekers

Een van de grootste obstakels voor het aantrekken van deze toponderzoekers is de bereikbaarheid van de regio. Het UMCG pleit daarom voor een snelle treinverbinding tussen Groningen en Amsterdam, zonder tussenstops. "Wereldspelers hebben een wereldverbinding nodig," benadrukt Snijders. Een directe, pijlsnelle verbinding zou niet alleen de mobiliteit van het personeel vergemakkelijken, maar ook de internationale samenwerking en kennisuitwisseling stimuleren.

Droom groot

Snijders erkent dat de bescheidenheid van het Noorden een prachtige eigenschap is, maar voor het verkrijgen van de broodnodige verbinding zou een dosis 'Brabantse bluf' geen kwaad kunnen. "We moeten businesswise denken," benadrukt ze. Werkfaciliteiten in de trein zouden niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de aantrekkelijkheid van de regio vergroten voor young professionals en hun partners.

"Een snelle treinverbinding is geen luxe, maar een voorwaarde voor het behoud van hoogwaardige zorg en onderzoek in de regio.”

Het zijn juist die partners waarvoor de snelle reistijd van de Lelylijn echt een verschil gaat maken volgens Snijders. “Wij bieden hier topbanen voor medische professionals. Overeenkomsten ketsen echter soms af omdat de partner van een sollicitant zijn of haar baan moet opgeven om in het Noorden te komen wonen.” Als ook de partners van werknemers in het noorden kunnen wonen en in de randstad kunnen blijven werken, met wellicht een volgende baan in Noord-Nederland, wordt het aantrekken van nieuw personeel veel gemakkelijker, lacht Snijders.
 
Het UMCG benadrukt dat een snelle treinverbinding geen luxe is, maar een voorwaarde voor het behoud van hoogwaardige zorg en onderzoek in de regio. "Droom groot," moedigt Snijders aan, terwijl ze pleit voor een toekomst waarin het UMCG en Noord-Nederland internationaal concurrerend blijven op het gebied van gezondheidszorg en innovatie.

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio