Infrastructuur en mobiliteit

1 juli 2024

De Lelylijn is van belang voor cultuur en gemeenschap

Schouwburg De Lawei, gevestigd in Drachten, is veel meer dan alleen een theater. Als veelzijdige culturele instelling biedt De Lawei een breed scala aan activiteiten. Directeur Elly van der Goot legt uit waarom de komst van de Lelylijn essentieel is voor hun organisatie en de regio.

"Wij heten Schouwburg De Lawei, maar we zijn veel meer dan een theater," begint Van der Goot. "Naast het theater met zo’n 270 voorstellingen en 80.000 bezoekers per jaar, hebben we een filmhuis, een expositieruimte en een grote educatieafdeling met leslokalen en zelfstandige docenten die vrije tijdseducatie verzorgen voor kinderen en volwassenen, van peutermuziek tot dansen met Parkinson voor ouderen." Daarnaast coördineert en organiseert De Lawei cultuureducatie op scholen (PO, VO en MBO en bereikt daar jaarlijks zo’n 10.000 leerlingen mee. “Met een eigen productiehuis bieden wij ruimte aan talentontwikkeling. Vanuit onze evenementenbureau en horeca, bedienen wij ook de zakelijke markt,” vertelt Van der Goot.

Afb 2: De Lelylijn is van belang voor cultuur en gemeenschap
Elly van der Goot, directeur De Lawei in Drachten

De Lelylijn als verbinder

Van der Goot benadrukt het belang van goede bereikbaarheid: "Ondanks onze prachtige ligging aan de A7 en goede parkeermogelijkheden, missen we een goede verbinding met het openbaar vervoer. De Lelylijn zou van grote betekenis zijn voor onze bereikbaarheid. Het gaat uiteindelijk niet alleen om het verbinden van plaatsen, maar vooral om het verbinden van mensen. Als culturele organisatie is dat precies wat wij doen: mensen verbinden door middel van cultuur."

Een goede spoorverbinding zou De Lawei toegankelijker maken voor een breder publiek, vooral voor jongeren en studenten. "We zien veel interesse vanuit hbo- en universitaire studenten om ons te bezoeken, maar zonder goede treinverbinding is dat lastig. Een directe verbinding zou ons veel toegankelijker maken voor deze groepen," aldus van der Goot. “En ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid juichen wij dit zeer toe.”

"Het gaat uiteindelijk niet alleen om het verbinden van plaatsen, maar vooral om het verbinden van mensen.”

Uitvliegen en terugkeren

Naast het verwelkomen van nieuw talent en publiek, benadrukt Van der Goot ook het belang van het uitzwaaien van jongeren. "Ik wil onze jonge makers en bezoekers graag de kans geven om een nieuwe horizon te ontdekken. Ze moeten makkelijk en goed de wereld buiten het noorden kunnen verkennen, zonder dat ze meteen hoeven te verkassen. Ik wil ze de mogelijkheid bieden om uit te vliegen en nieuwe ervaringen op te doen.”

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio