12 juni 2024
Met de Lelylijn op weg naar een verbonden toekomst
De Lelylijn als levensader voor Noord-Nederland én daarbuiten. Dick Pouwels, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanze, spreekt zich uit over de noodzaak van de Lelylijn. Een treinverbinding die de regio niet alleen met elkaar verbindt, maar ook met internationale belangrijke hubs zoals Amsterdam, Schiphol en Bremen.
"Momenteel hebben we alleen een verbinding via die flessenhals bij Zwolle en Meppel. Die treinen zitten altijd stampvol en ze liggen er om de haverklap uit," verzucht Pouwels. Hij benadrukt hoe deze beperkte en kwetsbare verbinding de mobiliteit van de hele regio belemmert. Voor de Hanze is de Lelylijn niet alleen een kwestie van gemak, maar ook van essentieel belang voor de onderwijsprogramma's en internationale samenwerkingen.
Regionale verbondenheid
Pouwels legt uit dat de Hanze streeft naar een brede regionale verbondenheid. "Wij willen eigenlijk dat onze studenten een deel van hun studie op een andere plek in Noord-Nederland volgen. Voor een mooi project. Of een stageplek bij een bedrijf of organisatie in Lemmer, Drachten en de omgeving van Heerenveen." De huidige spoorverbindingen schieten tekort om dit soort mobiliteit te faciliteren. De Lelylijn zou hierin een gamechanger zijn, waardoor studenten soepel tussen locaties kunnen reizen en de regio beter kunnen verkennen.
Internationale samenwerkingen
De behoefte aan de Lelylijn strekt zich ook uit naar internationale samenwerkingen. Pouwels benadrukt het belang van snelle verbindingen met partners in het buitenland. "Noord-Duitsland is een belangrijke partner voor ons. Die spoorverbinding is dramatisch." Een directe treinverbinding vanuit Amsterdam Schiphol naar Groningen en verder zou niet alleen de mobiliteit van studenten en medewerkers vergemakkelijken, maar ook de samenwerking met internationale partners bevorderen.
"De Lelylijn is van essentieel belang voor de onderwijsprogramma's en internationale samenwerkingen.”
De toekomst in zicht
Tegen wie zegt Pouwels "tot straks" wanneer de Lelylijn er eindelijk ligt? "Ik kan niet wachten om al onze nieuwe studenten en partners van over de hele wereld te ontmoeten," zegt Pouwels met een lach. Hij kijkt ook uit naar een nauwere samenwerking met collega-hogescholen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. "Een directe verbinding zou die samenwerking nog veel beter en efficiënter maken."
Met zijn passie voor regionale ontwikkeling en internationale samenwerking pleit Pouwels voor de realisatie van de Lelylijn. Voor hem is het niet alleen een kwestie van betere verbindingen, maar ook van het versterken van gemeenschappen en het stimuleren van economische groei. De Lelylijn is niet zomaar een spoorweg, maar een levensader voor Noord-Nederland en daarbuiten.