“Marne is ontstaan uit een werkgelegenheidsproject in 1895, voor zowel de mensen als de economie in Groningen. Na al die jaren is dit nog steeds een belangrijke waarde voor Marne mosterd. Inmiddels is naast de mens ook het milieu een belangrijke factor geworden. Zo zijn wij druk bezig met het verduurzamen van ons pand en productieproces. Ook pionieren wij weer met lokale boeren voor mosterdteelt in Nederland om zo onze voetafdruk te verkleinen.”
De Food Community mag op bezoek bij dit mooie bedrijf en zelf de molenstenen zien draaien, die nog steeds onderdeel zijn van het productieproces. Wij zijn heel benieuwd hoe Marne Mosterd omgaat met de uitdagingen van deze tijd en gaan graag in gesprek hierover.
Programma
15.30 uur |
Inloop en ontvangst |
15.30 uur |
Opening door Frans Keurentjes |
15.35 uur |
Rondleiding door Marne’s Fabrieken, olv directeur Paul de Vries |
16.35 uur |
Inhoudelijke discussie olv Frans Keurentjes |
17.30 uur |
Sluiting en tijd voor een drankje |
Paul de Vries (Marne Mosterd): 'Principes kosten geld. En tijd'
Paul de Vries is directeur van Marne Mosterd in Groningen. Hij moest beslissen of hij nog langer mosterdzaad kon afnemen van ‘zijn’ boeren in Oekraïne.
‘Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Het besluit niet langer met Russische klanten zaken te doen was zó genomen, maar het werd lastiger toen de Russen later een drietal Oekraïense provincies annexeerden. Precies in dat gebied zaten boeren die ons al jarenlang mosterdzaad leverden. We bezochten de bedrijven meerdere keren per jaar en hadden met veel Oekraïners een persoonlijke band opgebouwd.’
Lees het artikel verder op de website van VNO-NCW. >>