Arbeidsmarkt en Onderwijs

Werknemers en basisvaardigheden

Gereedschapskist Taal Werkt!

Ieder bedrijf is uniek. Ook werknemers verschillen. Sommigen hebben moeite met taal en het lezen van veiligheidsvoorschriften, anderen vinden het berekenen van een oppervlakte voor dakbedekking of het aanvragen van verlof via de mail of een app ingewikkeld. Beperkte basisvaardigheden kunnen ook de oorzaak zijn dat medewerkers geen certificaten halen.

  • Maak het bespreekbaar en normaliseer het
  • Vraag je medewerkers hoe en wat zij willen leren
  • Zorg voor een positieve leeromgeving in je bedrijf

Scholing

Scholing kan intern, maar doorverwijzen naar een externe taalaanbieder of een ROC kan ook heel goed. In de arbeidsmarktregio Groningen werken Noorderpoort, Alfa College en Drenthe College als DNA Next nauw samen in hun educatieaanbod voor volwassenen. Zij maken ook aanbod op maat en verzorgen in company trainingen.
Bij het Taalhuis (gratis voorziening in elke gemeente) kunnen ze een werknemer individueel begeleiden. Mensen kunnen ook zelf thuis aan de slag, bijvoorbeeld via oefenen.nl en werkportal.nl waar je online gratis gebruik van kunt maken.
Een overzicht van (gratis en betaald) scholingsaanbod voor digitale vaardigheden vind je bij de Digitale Academie Noord-Nederland (DANN).

Houd er rekening mee dat mensen die moeite hebben met basisvaardigheden vaak negatieve ervaring hebben met school of cursussen. Het helpt om samen te kijken naar leer- en ontwikkelmogelijkheden en warm door te verwijzen.
Als je hulp wilt bij het aanvragen van een offerte bij een commerciele taalaanbieder, neem dan contact op met onze aanjager geletterdheid.

Taalhuis

Taalhuis

Elke gemeente heeft een Taalhuis. Het is een gratis voorziening.

Vind een Taalhuis bij jou in de buurt.

Taalmaatje op de werkvloer

Veel werknemers die lezen en schrijven lastig vinden vinden het prettig om met een collega op te trekken aan wie ze vragen kunnen stellen en die hen dingen kan laten en zien en kan voordoen in de praktijk. Vaak is zo'n Taalmaatje een goede manier om het verbeteren van basisvaardigheden in gang te zetten. Een andere manier op te oefenen met begrippen en vaktaal is de VaktaalApp. Dit is een betaalde tool voor bedrijven en organisaties waar mensen werken die wel het vak beheersen (of dit snel kunnen leren), maar niet de (vak)taal. 

Dagelijks leven

Basisvaardigheden spelen niet alleen op de werkvloer. Ook in het dagelijks leven is het belangrijk dat je informatie kunt lezen en verwerken. Denk hierbij aan werk vinden, gezondheidszaken (wat gebeurt er als je geen bijsluiters kunt lezen?) of zelfstandig reizen. Vaardigheden die mensen op het werk leren kunnen ze natuurlijk ook thuis gebruiken. Wie leert werken met een nieuwe app op het werk, kan voortaan misschien ook thuis digitaal de vakantie regelen.  

Geldzorgen

Basisvaardigheden raken ook aan onderwerpen zoals geldzorgen, schulden en armoede. De kans om ten minste één jaar onder de armoedegrens te leven, is onder laaggeletterden ruim twee keer zo groot als onder niet-laaggeletterden (Christoffels et al., 2016). Geldzorgen komen bijvoorbeeld in de vorm van loonbeslag ook weer de werkvloer op... Praat dus ook daarover met je werknemers. Een budgetcoach of een cursus Geldfit kunnen oplossing bieden.

Kennisblad

Lees hier meer over Laaggeletterdheid en Geld
  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio