28 september 2022
Prinsjesdagbrief
Prinsjesdag klinkt nog na. In het Noorden hadden we ons eigen Prinsjesdagdiner in de Nieuwe Kolk in Assen en ondergetekende en MKB voorzitter Joyce Walstra waren in Den Haag om daar onze belangen te behartigen. De veelheid aan uitdagingen die spelen houden de gemoederen behoorlijk bezig.
Nog nooit hebben we zo’n opeenstapeling van onderwerpen gezien die om een oplossing vragen. Het lijkt net of de Haagse politiek deze uitdagingen als een bulldozer voor zich uit schuift. De bult voor de bulldozer wordt steeds groter en als we niet oppassen dan loopt hij binnenkort vast.
Meer dan ooit is het van groot belang dat wij als werkgevers en ondernemers ons geluid laten horen. Dat doen we ook. We moeten alleen wel constateren dat we niet altijd evenveel gehoor vinden. Tijdens de coronapandemie hebben in Den Haag een enorme inbreng gehad, die ervoor zorgde dat we beter dan vele omliggende landen uit de coronacrisis kwamen.
Kijken we nu naar het coalitieakkoord dan kunnen we met recht stellen dat we daarin veel hebben bereikt. Meer dan we hadden gehoopt! Dat hebben met name VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen en MKB Nederland voorzitter Jacco Vonhoff erg goed gedaan.
Helaas moeten we constateren dat we op de Prinsjesdag-plannen meer invloed hadden willen hebben. De chaotische totstandkoming van deze plannen, maakten het voor ons als ‘werkgevers’ lastig om op het juiste moment door de juiste mensen gehoord te worden. Bovendien kregen we regelmatig terug dat de ondernemers tijdens de coronacrisis al goed waren bediend.
Als we de troonrede en miljoenennota nu goed bekijken dan moeten we constateren dat er teveel bij de ondernemers wordt neergelegd. De ondernemers die er samen met hun werknemers voor moeten zorgen dat we in Nederland onze zorg, onderwijs, veiligheid, voorzieningen én ook de overheid kunnen betalen. Het gevoel overheerst dat daar in Den Haag veel te weinig oog voor is.
Veel ondernemers zijn de coronatijd nog niet te boven. Sommigen hebben fors ingeteerd op hun eigen vermogen en terugbetalingen van steun en uitgestelde belastingen zijn aanstaande, inkoopprijzen lopen op, personeel is moeilijk te krijgen en de energieprijzen lopen hoog op. Daaroverheen komen de maatregelen die op deze Prinsjesdag zijn aangekondigd. Deze hakken er voor vele bedrijven fors in! Maatregelen als de verhoogde vennootschapsbelasting in combinatie met een hoger tarief voor Box 2, verhoging van het minimumloon met 10% (met de al eerder afgesproken verhogingen en werkgeverslast kan dit in gevallen oplopen tot ruim 20%!) en daarbij nog de onzekerheid over steun voor energie-intensieve bedrijven.
Niet alleen voor bakkers en aluminiumproducenten is het zwaar. Neem een autoschadebedrijf; tijdens Corona liep de omzet ver achter omdat er veel minder kilometers gereden werden. Ondertussen lopen de energielasten in de kostprijs, zo begreep ik, op van 2% naar 11%. En tel daar ook nog eens alle andere oplopende kosten bij op. Dan is het voor een ondernemer, en eigenlijk bijna iedereen, niet moeilijk om te begrijpen dat dit niet meer uit kan. Zeker als een schadebedrijf wordt afgerekend op contracten voor een langere periode met verzekeraars waardoor deze verhogingen niet kunnen worden doorberekend.
Uiteraard zijn er altijd partijen die wel goed draaien in moeilijke tijden, maar het overgrote deel van onze leden maakt zich zorgen.
En terecht wordt er dan naar ons, VNO NCW MKB Noord, gekeken met de vraag; wat kunnen jullie hier aan doen?
Neem van mij aan dat wij en ook onze mensen in Den Haag en Brussel zich het vuur uit de sloffen lopen om de situatie duidelijk te maken en om oplossingen aan te dragen. Oplossingen die we voor een belangrijk deel helaas niet zelf kunnen uitvoeren, want dat zal de overheid moeten doen.
Wat we wel kunnen is elkaar daar waar mogelijk helpen en ondersteunen en goede voorbeelden laten zien van hoe er doorgepakt kan worden. Neem de bouw van de LNG-terminal in de Eemshaven: Onze leden Cas König van Groningen Seaports en Ulco Vermeulen van Gasunie hebben in maart jongsleden aan de keukentafel gezeten en bedacht dat we versneld een LNG terminal in de Eemhaven zouden moeten bouwen. Zes maanden later stroomde het gas al het Nederlandse gasleidingnetwerken in. Dit is een ongekende snelheid! We kennen allemaal de processen die jaren duren. Een project als deze moeten we in Nederland van leren zodat we deze “Eemshaven methode” veel vaker kunnen toepassen.
En wat ook helpt is dat jij ons voorbeelden aandraagt die we o.a. in Den Haag kunnen vertellen. Ik wil daarvoor een app-groep starten waar ook jij aan kunt deelnemen. Dan horen we van jou en de overige leden de actualiteit en kunnen wij er voor zorgen dat jij af en toe van actualiteit wordt voorzien. Wil je meedoen, meld je dan aan via onderstaande button.
Ik doe mee met de VNO-NCW MKB Noord WhatsApp groep
Tot slot: het is frustrerend dat we op dit moment Haagse besluiten voor de kiezen krijgen waar we graag meer invloed op hadden willen hebben. Toch is het belang van een werkgeverslobby juist nu erg groot! Daar hebben we ook jullie input en steun voor nodig. En dan helpt het als zoveel mogelijk Noordelijke ondernemers lid zijn van VNO NCW of MKB. Heb jij een suggestie wie we kunnen benaderen voor een lidmaatschap laat het dan weten op het mailadres info@vnoncw-mkbnoord.nl. Dan nemen wij contact met ze op en proberen wij ze lid te maken.
Met groet,
Sieger Dijkstra
Voorzitter VNO NCW Noord