Klimaat en Bedrijf

10 juni 2022

Geen ruimte voor economische ontwikkeling in stikstofplannen

‘Het is goed dat het kabinet kiest voor een gebiedsgerichte aanpak die -ook al duurt het nog een jaar- het stikstofprobleem structureel aanpakt. Het lijkt er echter op dat in de plannen tot 2030 geen enkele ruimte komt voor economie, de bouw van nieuwe woningen en nieuwe duurzame energieprojecten. Er is echter al op korte termijn stikstofruimte nodig om de motor van de economie draaiend te houden en bijvoorbeeld nieuwe betaalbare woningen en de wegen daar naar toe aan te leggen. Het land zit immers al drie jaar op slot. Belangrijk is dat er nu snel extra stikstofruimte komt voor wonen, werken en de energietransitie, zoals ook door de Tweede Kamer in een motie gevraagd.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland na een eerste bestudering van de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.

De richtinggevende doelen die de provincies meekrijgen in de nieuwe plannen zijn nu alleen gericht op het halen van de natuurdoelen in 2030. Dat geldt ook voor de inzet van de 25 miljard uit het stikstoffonds. Alle vrijkomende stikstofruimte door innovaties of bijvoorbeeld de uitkoop van boeren gaat naar het herstel van de natuur. 'Het is belangrijk dat een klein deel hiervan echter ook snel beschikbaar komt voor wonen, werken en de energietransitie. Verder is het de vraag of er voldoende draagvlak is voor de geschetste aanpak, zodat de reducties snel genoeg gerealiseerd kunnen worden', aldus de ondernemersorganisaties.

Niet uitbreiden of verduurzamen

‘Als er geen ontwikkelruimte komt kunnen bedrijven niet verduurzamen of uitbreiden, terwijl dat wel nodig is om de motor van de economie draaiend te houden en o.a. te zorgen voor voldoende belastinginkomsten voor onze zorg, onderwijs en veiligheid. Ook stokt de bouw van nieuwe betaalbare woningen en de energietransitie,’ aldus de ondernemersorganisaties.

Brief

De Minister komt (mede naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer) voor de zomer nog met een brief hoe we van de komende jaren niet nog meer verloren jaren maken qua ontwikkelruimte. De ondernemersorganisaties hebben hun hoop hierop gevestigd en reiken verdere suggesties hiervoor komende tijd aan. Ze doen verder een beroep op alle partijen om nauw te blijven samenwerken, zodat de plannen werkbaar en aantrekkelijk zijn voor zowel boeren, ondernemers als de natuur. ‘Met het Versnellingsakkoord hebben we laten zien dat dat kan en dat het mogelijk is een uitweg te vinden uit de impasse met draagvlak bij boeren, natuurorganisaties en ondernemers,’ aldus VNO-NCW en MKBNederland.

 

Dit is een landelijk persbericht van VNO-NCW en MKB Nederland.

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio