16 november 2023
Energieproject Hallum ontvangt als eerste het kennis-estafettestokje
Kennis delen om noodzakelijke projecten te versnellen
Het vraagt veel inspanningen om met alle bestaande regelgeving en diverse betrokkenen projecten op gang en daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Processen duren erg lang en het kost veel doorzettingsvermogen en energie. En dat in een tijd waarin de urgentie op vele onderwerpen heel groot is, zoals de energietransitie. De noodzaak van verandering is helder. Doelen en deadlines worden gesteld en maatregelen worden genomen om de nodige veranderingen te bespoedigen. Maar er blijven forse belemmeringen en obstakels die het vaak nagenoeg onmogelijk maken om de gestelde doelen en deadlines te halen.
“Het is dan goed om te zien dat in specifieke gevallen alles wel heel snel kan,” vertelt voorzitter Sieger Dijkstra “Een prachtig voorbeeld is de LNG-terminal in de Eemshaven. Van het idee aan de keukentafel tot in gebruikstelling van de terminal kostte slechts zes maanden. En natuurlijk lukte dit door de bijzondere omstandigheden. Toch kunnen we lessen trekken uit dit proces. Daarom heb ik aan de betrokkenen gevraagd om de lessons learned op te schrijven. Dat heeft geresulteerd in een mooi boekje met een beschrijving van het proces dat leidde tot het succes. Vanuit VNO-NCW Noord willen we deze uitgave als een estafettestokje doorgeven aan andere projecten, want onderling kennis delen is een belangrijke waarde van onze vereniging. En we willen graag dat andere projecten met deze kennis kun eigen projecten versneld kunnen realiseren. Het is mogelijk!“
"Hopelijk krijgen we processen binnen de spelregels sneller voor elkaar. Dat is echt nodig! Want is het voor vele projecten in Fryslân en de rest van het Noorden is het echt vijf voor twaalf.”
Energievoorziening Hallum als eerste
Op donderdag 16 november 2023 overhandigde Sieger Dijkstra het eerste ‘estafettestokje’ aan gedeputeerde Friso Douwstra en de betrokken bij het project rondom de energievoorziening in Hallum. Met het aannemen committeren de partijen zich aan het versnellen van het proces, waarbij zij gebruik maken van de methode Eemshaven en andere slimmigheden die o.a. door de Rijksuniversiteit Groningen zijn opgetekend.
Nieuwe lessen
Het project rondom de energievoorziening in Hallum gaat nieuwe lessen opleveren. “Het is de bedoeling dat deze lessen een toevoeging worden en als een geheel later worden doorgegeven een andere projectgroep. Zo breidt de vlek van de methode Eemshaven verder uit en krijgen we hopelijk processen binnen de spelregels sneller voor elkaar. Dat is echt nodig! Want is het voor vele projecten in Fryslân en de rest van het Noorden is het echt vijf voor twaalf.”