Digitalisering

12 juli 2023

Breng je basis op orde. Dat was de boodschap van Erik Akerboom. Een terugblik.

Opgegroeid in het Friese Burgum was de bijeenkomst ‘Wie kijkt er bij jou mee?’ in schouwburg de Lawei in Drachten voor AIVD directeur-generaal Erik Akerboom een thuiswedstrijd. De bijeenkomst die VNO-NCW MKB Noord, Bouwend Nederland Regio Noord, Techniek Nederland, LTO Noord en de Koninklijke Metaalunie gezamenlijk organiseerden, stond voor in het teken van bewustwording. “Ga er maar vanuit dat u gehackt wordt,” zei Akerboom. “Vaak komt u er niet eens achter, maar als u erachter komt, zorg dat u weet wat u dan moet doen.” Hij noemde daarbij het voorbeeld van de Russische militaire inlichtingendienst GRU die een wereldwijd botnet heeft gecreëerd van duizenden gehackte routers van particulieren en midden- en kleinbedrijf (MKB), ook in Nederland.

“Bescherm uw kroonjuwelen,” vulde Bas Dunnebier, hoofd van de unit Weerbaarheid van de AIVD, hem aan. “U hoeft écht niet alles te beschermen, want u moet vooral ook gewoon ondernemen en geld verdienen. Maar zorg ervoor dat datgene u uniek maakt, goed beschermd is. Nederland heeft op vele vlakken bijzondere en hoogwaardige kennis. Die kennis willen landen als bijvoorbeeld China en Rusland graag hebben.”
 

Basis op orde

Breng je basis op orde. Dat is de boodschap die Erik Akerboom en Bas Dunnebier meegaven aan de ruim 80 ondernemers in de zaal. Breng in kaart wie waar toegang toe heeft. Pas multifactor-authenticatie toe en fix vandaag nog wat niet in orde is. Op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum zijn basismaatregelen te vinden die elke organisatie zou moeten treffen om cyberaanvallen tegen te gaan. Of kijk op de website van het Ondernemersloket Economische Veiligheid.

Hoe digitaal is jouw bedrijf? Doe de digiscan!

Haal jij alles uit online marketing? Zijn jouw processen optimaal geautomatiseerd? Ben jij goed bestand tegen een aanval van hackers? Haal jij het hoogste rendement uit je digitale data? En zijn jij en je werknemers allert op phishing? 

Je denkt vast van wel, maar is het wel écht zo? Doe de digiscan! Dat kan ook anoniem. Jouw rapportage is directe downloaden na het invullen! Zo kom jij te weten waar jouw bedrijf staat op het gebied van digitalisering. De zelfscan kent regionale varianten, dus afhankelijk van jouw vestigingsprovincie kies je één van de onderstaande links:

Afb 3: Breng je basis op orde. Dat was de boodschap van Erik Akerboom. Een terugblik.
Afb 4: Breng je basis op orde. Dat was de boodschap van Erik Akerboom. Een terugblik.
Afb 5: Breng je basis op orde. Dat was de boodschap van Erik Akerboom. Een terugblik.
Afb 6: Breng je basis op orde. Dat was de boodschap van Erik Akerboom. Een terugblik.

In het nieuws

In het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant is ook een artikel verschenen over deze bijeenkomst. Lees het artikel.

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio