Infrastructuur en mobiliteit

16 april 2024

De Lelylijn biedt meer vrijheid voor de nieuwe generatie

“De tijdswinst die je maakt lijkt me super,” zegt Gijs de Vries. Hij studeert Built Environment aan de Hanzehogeschool en denkt al goed na over zijn toekomst. Over zijn toekomstige baan en hoe hij deze wil combineren met wonen en werken in Noord-Nederland.

“Als ik aan mijn toekomstige baan denk, dan ben ik bereid om hier maximaal een uur voor te reizen. Zonder de Lelylijn komt dat neer op zijn verst in Drachten of Zwolle. Met de Lelylijn kan dat de Randstad zijn, maar ook bijvoorbeeld Duitsland. De spoorverbinding zorgt dus voor veel meer opties voor mijn carrière.”

Afb 2: De Lelylijn biedt meer vrijheid voor de nieuwe generatie
Gijs de Vries, student aan de Hanzehogeschool Groningen Foto: Alex Isebiya

"De Lelylijn zorgt voor veel meer opties voor mijn carrière!”

Grenzeloos reizen in binnen- en buitenland

Gijs heeft geen auto en is dus afhankelijk van zijn fiets in Groningen en het OV. De trein is volgens hem prima: “Het is leuk om auto te kunnen rijden, maar in de trein heb je meer te doen en kun je meer doen.” De internationale mogelijkheden van de Lelylijn spreken hem ook aan. “Misschien is dat nog wel het meest interessant. Stel dat je met de Lelylijn snel in Scandinavië kunt komen, een van mijn favoriete regio’s. Dan heeft het echt een enorme plus om daar met de trein via Duitsland heen te kunnen reizen, in plaats van via bijvoorbeeld Schiphol op het vliegtuig te moeten stappen,” vertelt Gijs met een volle lach. De student denkt duidelijk buiten de grenzen van zijn huidige woonplaats “Groningen heeft wel veel voorzieningen, maar niet alles. Ik doe aan boulderen en in Amsterdam zijn bijvoorbeeld weer allemaal andere leuke klimhallen. Kortom, er is meer dan alleen Groningen.”

Tot straks meer vrijheid

“Met de Lelylijn zeg ik ‘Tot straks’ naar meer vrijheid. Nederland is redelijk klein, het is raar dat hier geen kortere reistijden zijn. Ik heb zin om vlot door heel Nederland te kunnen reizen en veel verschillende plekken te bezoeken, met mijn vrienden of familie. Ik zou bijvoorbeeld anders nooit in Drachten komen. Met de Lelylijn juist wel. Laat staan Duitsland, waar je met de Lelylijn ook snel kunt komen. Er ontstaan ineens veel meer mogelijkheden om ook internationaal leuke dingen te doen en te kunnen werken.”

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio