Infrastructuur en mobiliteit

7 maart 2024

Succesvol en drukbezocht Lelylijn-congres

‘Start zo snel mogelijk met de aanleg van de spoorverbinding!’

Theater ’t Voorhuys in Emmeloord was op woensdagavond 6 maart 2024 tot de nok toe gevuld met meer dan 400 geïnteresseerden in de Lelylijn. De aanwezige bestuurders, ondernemers en werkgevers én inwoners uit heel het Noorden spraken vol enthousiasme over de spoorverbinding, maar met één belangrijke kritische noot: “Waarom duurt het allemaal zo lang, terwijl de voordelen voor heel Nederland zo groot zijn?” De aanleg van de spoorlijn -zo bleek- kan voor een groot deel van de aanwezigen niet snel genoeg beginnen.

Het programma trapte af met een enthousiaste videobijdrage van NS-directeur Wouter Koolmees, die van mening is dat dat de spoorlijn een breed toekomstperspectief biedt: “Ik hoop dat het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer een besluit voor de toekomst nemen. Een besluit voor een nieuwe verbinding, voor schoon vervoer. Voor het Noorden, voor Nederland én voor Europa!”  Daarna volgde een warm welkom van de trotse burgermeester van Emmeloord Roger de Groot. Commissaris van de Koning in Groningen René Paas kreeg daarna de ruimte om zijn visie neer te zetten. Als oud inwoner van de gaststad hielt hij een bevlogen betoog voor de Lelylijn met voorbeelden vanuit zijn jeugd waaruit bleek hoe belangrijk bereikbaarheid is. Hoogleraar Regionale Arbeidsanalyse aan Rijksuniversiteit Groningen Jouke van Dijk vulde het betoog daarna aan met een prachtige wetenschappelijke onderbouwing. “De maatschappelijke kosten en batenanalyse klopt niet, er zitten fouten in!” stelde Van Dijk. “Een meer evenwichtige spreiding van de bevolking en economische activiteiten is goed voor heel Nederland. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen, OECD, PBL en Rabo Research.”

Werkgevers: De Lelylijn levert een veelvoud aan rendement op

De sprekers schoven daarna aan bij een discussiepanel met de burgemeester van Heerenveen Avine Fokkens, directeur VNO-NCW MKB Noord Agnes Mulder en directeur Antea Group Henri Deelstra. Onder de leiding van presentator en oud-inwoner van de gemeente Noordoostpolder Rob Hadders spraken zij over het brede belang van de Lelylijn. Mulder: “De Lelylijn biedt het noordelijke bedrijfsleven perspectief voor de toekomst. Scholieren en studenten kunnen dankzij de spoorlijn en het onderliggende OV-netwerk in de toekomst beter en sneller hun school, universiteit en/of stageplaats bereiken. Zo kunnen zij tijdens en na hun studie aan de slag bij bijvoorbeeld de geweldige maakindustrie in onze regio.”

Afb 2: Succesvol en drukbezocht Lelylijn-congres
Presentator Rob Hadders en directeur VNO-NCW MKB Noord Agnes Mulder

Tot straks

VNO-NCW MKB Noord is een groot pleitbezorger voor de Lelylijn. In de afgelopen vijf jaar, tijdens het tweede Lelylijn congres en ook in de toekomst. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de uitkomsten van het spoor debat op 7 maart 2024 in de Tweede Kamer en de presentatie van de zogenaamde denkrichtingen over de spoorlijn door de projectgroep De Lelylijn volgende week. De werkgeversorganisatie blijft samen met de noordelijke ondernemers, onderwijsinstellingen en ondernemers vol overtuiging zeggen: Tot straks Lelylijn!”

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio