Infrastructuur en mobiliteit

25 maart 2024

Zonder drempels naar een plaats met potentieel

Philips Drachten spreekt zich uit voor de Lelylijn

Drachten is momenteel de grootste woonplaats in Friesland zonder een treinverbinding. De aanleg van Lelylijn kan dus heel veel betekenen voor deze Friese plek. Het verbindt en zorgt dat drempels voor onder andere studenten en internationale klanten verdwijnen. Zo vertelt Marloes de Vos, vice site-manager van Philips Drachten:

‘De komst van de Lelylijn is positief omdat Drachten de één na grootste plaats van Friesland is met heel erg veel bedrijvigheid. En dat zonder een spoorverbinding. Voor ons als Philips is het belangrijk dat we veel beter verbonden zijn met de Randstad. We hebben ons hoofdkantoor in Amsterdam, we hebben veel medewerkers die wonen in de Randstad. En ook vaak medewerkers die willen doorgroeien naar een functie op het hoofdkantoor, maar wel in deze omgeving willen blijven wonen. Voor hen zou het erg interessant zijn om veel beter en sneller te kunnen reizen tussen de Randstad en Drachten. Met de Lelylijn kan dat!’

Afb 2: Zonder drempels naar een plaats met potentieel
Marloes de Vos, vice site-manager van Philips Drachten

Duurzame boost

Philips wil op een duurzame manier bijdragen aan het verbeteren van het leven van mensen en onze maatschappij. De Vos: ‘Daarom ontwikkelen we onze producten op een duurzame manier, maar willen we ook een duurzame manier van reizen steunen. Dat past 100% in onze visie. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat de Lelylijn een flinke boost gaat geven aan de economische ontwikkeling in Noord-Nederland. Dat is voor Philips enorm belangrijk, want innoveren doen we samen. Wij werken met veel bedrijven om ons heen o.a. binnen het ICD. Daarom is het belangrijk dat het Noorden ook goed onderling is verbonden.’

"Ik ben ervan overtuigd dat de Lelylijn een flinke boost gaat geven aan de economische ontwikkeling in Noord-Nederland”

Drempels in één klap kwijt

Op de vraag tegen wie De Vos graag tot straks zegt als de Lelylijn er ligt, kiest zij heel duidelijk voor jong talent. ‘Ik wil graag tot straks zeggen tegen alle studenten. Philips heeft nú en in de toekomst de studenten van de Universiteit Groningen, maar ook van de HBO’s en de MBO’s hier uit de omgeving heel hard nodig. We willen hen daarom graag enthousiast maken voor interessante banen. Bij Philips, maar ook in de rest van Noord-Nederland.’ Daarbij merkt de vice site-manager op dat er nu heel nadrukkelijk drempels zijn voor personen om naar Drachten te komen. ‘Met name studenten hebben vaak geen auto en zijn compleet aangewezen op het openbaar vervoer. En ja, de Lelylijn zou daarbij enorm helpen. Met de vestiging van een high-tech campus van de Rijksuniversiteit Groningen in Drachten worden de voordelen die een Lelylijn biedt voor studenten meteen ook erg actueel. 

‘Dat geldt ook voor onze klanten uit binnen- en buitenland. Nu moeten zij vanuit de Randstad of Schiphol met de trein uitstappen in Heerenveen en dan met de stopbus of taxi naar onze locatie in Drachten. Dat zijn veel hobbels, zeker voor buitenlandse bezoekers. Een Lelylijn met een rechtstreekse verbinding van Schiphol naar Drachten verbetert de bereikbaarheid enorm!

Logo Philips

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio