Arbeidsmarkt en Onderwijs

29 september 2021

Centrale rol VNO-NCW MKB Noord bij het Noorden Leert Door

Van verzoek naar succes, van telefoontje naar penvoerder van 750 leertrajecten en van overleg naar doen. Als vereniging hebben we het afgelopen jaar als penvoerder van harte bijdragen aan het succes Het Noorden Leert Door!

Het Noorden Leert Door is een samenwerking van de vijf grote ROC's: Alfa College, Drenthe College, Noorderpoort, ROC Friese Poort en het Friesland College. De afgelopen maanden zijn er samen met de Scholingsalliantie Noord en onze vereniging als penvoerder kosteloze scholingsactiviteiten aangeboden in Zorg en Welzijn, techniek en ICT, talen, zakelijke dienstverlening en ondernemerschap. Meer dan 700 scholingsactiviteiten op MBO niveau vonden en vinden merendeels online plaats, maar hadden vrijwel altijd een fysieke component, zoals praktijkopdrachten. Met een laagdrempelig aanbod gebaseerd  op de vraag uit de regio konden werkenden én werkzoekenden zich opgeven om beter te worden in hun vak of nieuwe talenten te ontdekken. Zestig procent van de deelnemers was werkend en veertig procent werkzoekend of had belangstelling voor een ander werkveld.

"Van de bijna 750 deelnemers hebben ruim 500 deelnemers een traject afgerond met een certificaat.”

Afbeelding 3

Bevlogenheid en inzet zijn de succesfactoren

Hoewel er in het begin aarzeling was, werd de samenwerking dankzij de bevlogenheid en inzet van alle partners een succes. Van de bijna 750 deelnemers hebben ruim 500 deelnemers een traject afgerond met een certificaat. We verwachten dat aan het eind van het jaar ruim 90-95% van de ingeschreven deelnemers het traject met succes beeindigt.

En we gaan door! Begin september is niet met vijf, maar met zeven ROC’s een nieuwe subsidieaanvraag bij het ministerie gedaan voor 1.000 trajecten. Over enkele weken verwachten wij nieuws of wij dit gegund krijgen.

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio