6 juli 2022

Signalen en helpende hand van ondernemers omdat Nederland vastloopt

‘Vanuit het hele land bereiken ons veel signalen van ondernemers dat Nederland op meerdere fronten vastloopt waar het gaat om verduurzaming, de aanleg van infrastructuur en bijvoorbeeld de bouw van nieuwe woningen. Hiermee komen onze gezamenlijke ambities op onder andere het gebied van duurzaamheid, bereikbaarheid en woningbouw in gevaar. Laat ondernemers daarom onderdeel van de oplossing zijn door met nieuwe vormen van publieke-private samenwerking deze problemen gezamenlijk aan te pakken.’ Die oproep deed voorzitter Ingrid Thijssen vandaag namens een grote groep regionale ondernemers in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Voorbeelden uit de regio's

De problemen waar ondernemers – van klein, middelgroot, tot groot – in praktisch elke regio van ons land tegen aan lopen zijn groot. Daarom trokken de verschillende regioverenigingen van VNO-NCW aan de bel met voorbeelden van projecten die momenteel geen doorgang kunnen vinden als gevolgen van onder meer de stikstofproblematiek, netcongestie, trage vergunningverlening en personeelstekorten Voorzitter van VNO-NCW Noord Sieger Dijkstra: "Enkele voorbeelden in het Noorden zijn de aanleg van de N33 die nu stilligt door de stikstofnormen, de ondernemer Hellema uit Hallum die tegen de beperkingen van de stroomtoevoer aanloopt en het cancelen van de reprise van de succesvolle voorstelling het Pauperparadijs in Veenhuizen vanwege de verwachte hoeveelheid bezoekers.”

Sieger Dijkstra - voorzitter VNO-NCW Noord

“Dit is een belangrijk signaal naar de Haagse politiek om aan te geven dat wij in onze regio's tegen grenzen aanlopen, terwijl wij als ondernemers kunnen bijdragen aan oplossingen.”

Gezamenlijke publiek-private aanpak

Thijssen heeft de signalen namens de regionale ondernemersverenigingen vandaag overgebracht aan premier Rutte en het kabinet. In haar brief benadrukt ze daarbij dat ondernemers klaar staan om hun verantwoordelijkheid te nemen om met de overheid samen te werken om de problemen op te lossen met creatieve oplossingen. "Het zit in de natuur van ondernemers om te komen met oplossingen en ideeën. Die hebben zij ook voor de problemen ten aanzien van stikstof, het stroomnet en bijvoorbeeld de traagheid van vergunningsprocedures. Met nieuwe vormen van publiek-private samenwerking kunnen we de problemen veel sneller oplossen," aldus de voorzitter van VNO-NCW.

Dat onderschrijft Dijkstra: ‘Dit is een belangrijk signaal naar de Haagse politiek om aan te geven dat wij in onze regio’s tegen grenzen aanlopen, terwijl wij als ondernemers kunnen bijdragen aan de oplossingen voor actuele en urgente problemen in Nederland."

In gesprek

Namens de lokale ondernemers schrijft Thijssen dat ze graag met het kabinet in gesprek gaat met een selectie van ondernemers uit het hele land om alle signalen over hoe Nederland vastloopt en de gezamenlijke aanpak ervan te bespreken.

Brief aan Minister-president Mark Rutte

brief-aan-mp-namens-regio-vno-ncw.pdf

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio