19 november 2021

Waardering voor het MKB op Dag van de Ondernemer

Ondernemers verdienen een dag waarop zij worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom heeft MKB Nederland de derde vrijdag van november uitgeroepen tot de ‘Dag van de Ondernemer’. Dit jaar viert MKB Noord deze dag die valt op vrijdag 19 november door diverse ondernemers in het Noorden te verrassen met een bezoek. Ook vertegenwoordigers vanuit de overheid en brancheorganisaties gaan mee met deze bezoeken.

“Ondernemers zijn de motor voor brede welvaart in onze dorpen, steden en de rest van (Noord-) Nederland”, vertelt voorzitter MKB Noord Joyce Walstra. “Vele ondernemers hebben een hele pittige periode achter de rug waarin zij hun activiteiten moesten staken of aanpassen. Een periode waarin echt ondernemerschap noodzakelijk was om te kunnen blijven bestaan. Dat mogen we zeker niet als vanzelfsprekend zien. Die gedrevenheid van het MKB willen we op deze dag de extra waardering geven die het verdient!”

Friesland

In Friesland brengen Tina Lageweg, lid van het regiobestuur Friesland bij VNO-NCW MKB Noord en Marianne Waanders, manager MKB Noord een bezoek aan Wytze Anema van Wifo Anema in Ferwert. Hier werkt men al 60 jaar met passie aan innovatieve oplossingen om de dagelijkse werkzaamheden van de agrariër te ontzorgen. Ook bij Hellema-Hallum, de ‘koekjesfabriek’, is innovatie de rode draad in de geschiedenis van maar liefst 160 jaar! Duurzaamheid is een belangrijk thema in dit mooie familiebedrijf . Van Hallum rijden we naar de Nieuwestad in Leeuwarden, naar Intersport Luxen, een begrip in de wijde omgeving. Ook Gerrit Jan en Babette Faber blijven vernieuwen: “Onze nieuwe winkel wordt in Maart 2022 wereldwijd de eerste Concept Store, waar functionele sporten, outdoor en wintersport gecombineerd worden.”

Dezelfde dag brengen Robert-Jan Hageman, regiomanager Friesland bij VNO-NCW MKB Noord en VNO-NCW Noord voorzitter Sieger Dijkstra een bezoek aan bedrijven die veel last hebben gehad met de Covid-maatregelen. “We willen juist deze bedrijven extra in het zonnetje zetten, want zij kunnen alle steun gebruiken”, vertelt Dijkstra. Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud is één van de bedrijven die de Covid-maatregelen heel hard heeft gevoeld en met creatieve oplossingen en arrangementen kwam. Jongsma Engineering uit Oosterwolde is een bedrijf dat zich bezighoudt met oplossingen in de zuiveltechniek en zich door een moeilijke periode heen heeft weten te slaan. Bakkerij Nijstad te Oosterwolde is een echt MKB-bedrijf dat ons dagelijks voorziet van banket en brood.

Afb 2: Waardering voor het MKB op Dag van de Ondernemer

Groningen

In de Provincie Groningen brengen om 10.15 uur wethouder Hans Ronde van de gemeente Eemsdelta, Joyce Walstra, voorzitter MKB Noord, Willemiek Everts, verenigingsmanager VNO-NCW MKB Noord en Maarten Soppe van GroBusiness een bezoek aan Paviljoen Overdiep in Appingedam. “Eigenaren Jenz en Maartje Verbogt zijn bevlogen horecaondernemers uit Appingedam die hun zaken goed voor elkaar hebben.”, vertelt voorzitter MKB Noord Joyce Walstra. “Ook tijdens de coronaperiode is er goed voor het personeel gezorgd waardoor er niemand ontslagen hoefde te worden. Daarnaast zijn de ondernemers beschikbaar voor maatschappelijke projecten, onder andere gericht op het stimuleren van ondernemerschap in Appingedam en verbetering van het centrumgebied.”

Om 11.30 uur wordt Hessels Zeefbanden in Heiligerlee bezocht door Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt en wethouder Erich Wünker van dezelfde gemeente. Bij dit bedrijfsbezoek zullen zij een bos bloemen uitreiken aan de ondernemers Esther, Jaron en Alex Hessels. Aan het bedrijfsbezoek nemen naast Joyce Walstra en Willemiek Everts ook Philippe Hondelink en Bert Poelstra van de Koninklijke Metaalunie deel. Het bedrijfsbezoek wordt afgesloten met een lunch en een rondleiding door dit familiebedrijf. Al meer dan 50 jaar is Hessels Zeefbanden in Heiligerlee specialist in het produceren van zeefbanden voor land- en tuinbouwmachines, de visserij en in de industrie. Deze banden worden over de hele wereld geleverd.

Afb 4: Waardering voor het MKB op Dag van de Ondernemer

Drenthe

Namens de provincie Drenthe brengt gedeputeerde Henk Brink samen met Hilbert Wiechers, voorzitter MKB Drenthe en Roelof Vedder, bestuurslid Koninklijke Metaalunie, een bezoek aan Getech en Vredeveld Verkoopwagens. “Deze ondernemers in Westerbork tonen met innovatie, educatie en werkgeverschap dagelijks het belang aan van het MKB in Drenthe”, zegt Hilbert Wiechers. “Zij staan dicht bij hun klanten en werken met nieuwste technieken mee aan de oplossingen voor de toekomst. We hadden graag met een grotere groep de enorme kennis bij Getech over 3D printen en nieuwe materialen gedeeld. Dat gaan we zeker doen als we deze lastige periode met aangescherpte maatregelen weer kunnen afsluiten.”

“Ondernemers zijn met hun bedrijf en medewerkers de motor van onze economie”, aldus gedeputeerde Henk Brink. “Ze zijn van groot belang voor de dorpen en steden in onze provincie. Veel ondernemers zitten in een pittige periode die nog steeds vraagt om flexibiliteit en aanpassing, soms in een heel snel tempo.. Daar is creativiteit en echt ondernemerschap voor nodig. Dat waardeer ik en ondersteunen wij graag vanuit de provincie met Ik Ben Drents Ondernemer.” 

Koninklijke Metaalunie maakt zich al jaren hard voor de maak-industrie zoals Getech en Vredeveld Verkoopwagens. “De innovaties in deze branche zijn van belang voor de toekomst van de werkgelegenheid en economie van Drenthe”, geeft bestuurslid Roelof Vedder aan. “Bij Getech/Binder 3D staan de meest vooruitstrevende 3D printers van onze provincie. Beide bedrijven delen hun kennis, samen met het onderwijs, met andere bedrijven. Dat is niet overal vanzelfsprekend, Drenthe kan daar trots op zijn. De gedrevenheid, die ik ook zie bij Vredeveld Verkoopwagens en andere leden, verdient op deze dag onze extra steun en waardering.”

Afb 6: Waardering voor het MKB op Dag van de Ondernemer

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio