29 september 2021

Paradox

Het lijkt wel alsof we ons in een enorme paradox bevinden. Enerzijds is alles volop in beweging. De wereld gaat stap voor stap weer verder open. De horeca wordt bijvoorbeeld steeds beter bezocht, evenementen worden weer gepland, vakanties worden geboekt en de consument winkelt volop in onze winkelstraten. Het aantal besmettingen neemt af en het lijkt erop dat we mogen vertrouwen op een spoedig einde van de dominante positie van het Covid-19 in onze maatschappij

Aan de andere kant staat voor veel ondernemers de wereld gewoon nog keihard stil. Niet alle sectoren mogen al voor de volle honderd procent open. Velen hebben ondertussen het eigen vermogen tot de bodem toe benut voor het redden van hun onderneming; spaargeld is daarbij benut om te overleven. Als we spreken over het ‘herstel na corona’ spreken we wat mij betreft vooral ook over het herstel voor deze groep ondernemers. 

Dat kunnen we niet alleen. Een van de dingen die daarvoor nodig is, is het snel vlottrekken van de formatie van een nieuw kabinet. Er kunnen dan weer beslissingen worden genomen, afspraken worden gemaakt en regelingen worden getroffen om het herstel te faciliteren. Mede dankzij het trage, moeizame formatieproces is de beleidsmachine volledig tot stilstand gekomen. En dat moet veranderen!

"Mede dankzij het trage, moeizame formatieproces is de beleidsmachine volledig tot stilstand gekomen. En dat moet veranderen!”

Gelukkig hebben in deze periode juist ook lokale bestuurders hun enorme betrokkenheid bij de ondernemers in hun stad of regio laten zien. In de uitslagen van de landelijke verkiezing van de ‘MKB-vriendelijkste gemeente’ bleek de waardering van ondernemers voor de wijze waarop zij meer dan eens lokaal werden ondersteund in deze moeilijke jaren. Wij willen als VNO-NCW MKB Noord de winnende gemeenten van de verkiezing in Groningen (Groningen), Friesland (Ooststellingwerf) en Drenthe (Noorderveld) nog een keer hartelijk feliciteren met de mooie titel! 

Het dubbele van een crisis is ook dat we de kracht van ondernemers zien als nooit tevoren. Innovaties, inspirerende samenwerkingsverbanden; fantastisch om te zien wat er allemaal werd bewerkstelligd. En de bewondering voor al dat krachtige ondernemerschap geven we aandacht op 19 november aanstaande; De Dag van de Ondernemer! Die dag bezoeken we een groot aantal ondernemers in Noord-Nederland om ze in het zonnetje te zetten. Is er nog een ondernemer die het wat jou betreft verdient om in het zonnetje gezet te worden? Laat het ons weten!

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio