14 juli 2022

Ondernemen met de handrem er op

Ondernemers ondervinden dagelijks aan den lijve dat de besluitvorming in Nederland vastloopt. Je wilt ondernemen en dus kunnen reageren op kansen én omstandigheden. Helaas constateren we dat Nederland op vele fronten vastloopt. We zien tekorten op de arbeidsmarkt, we ondervinden tekorten aan grondstoffen en we krijgen met regelmaat ‘nee’ te horen.

Een voorbeeld: Men heeft in Den Haag bedacht dat hybride warmtepompen per 2026 de standaard moeten worden voor het verwarmen van woningen. Tegelijkertijd krijgt een grote Nederlandse fabrikant van warmtepompen geen vergunning voor de noodzakelijke nieuwbouw van hun fabriek vanwege de stikstofuitstoot tijdens de bouw. Hier gaat iets verkeerd!

Als we alle beperkingen die ondernemers in Noord-Nederland nu ondervinden verzamelen, dan kunnen we een dik boek vullen. Het lijkt soms alsof we niet veel tegen deze beperkingen kunnen inbrengen. We willen daarom als ondernemers graag (nog) meer betrokken worden bij voor ons relevante besluitvorming. Gelukkig doen we als VNO-NCW en MKB in het Noorden, in Den Haag en in Brussel al heel veel inspanningen, waardoor we met grote regelmaat de personen die de regels maken of moeten goedkeuren, weten te behoeden voor ondoordachte maatregelen. We hebben daarmee veel ellende weten te voorkomen.

Heel af en toe worden we verrast door de voortvarendheid en snelheid waarmee sommige problemen wél worden opgepakt. Dat gebeurt op dit moment in de Eemshaven door onze leden Gasunie en Groningen Seaports. In maart 2022 werd bedacht dat er versneld een LNG-terminal in de Eemshaven moet komen om minder afhankelijk te zijn van Russisch Gas. Nu lijkt het erop dat deze LNG-terminal al in september 2022 operationeel kan zijn. Dat is een ongekende snelheid! Om dit mogelijk te maken zijn zelfs leidingen uit een project in Den Haag gehaald. Het kan dus wel heel snel!

Er zijn op dit moment veel crisissen en uitdagingen waar we in Nederland mee worden geconfronteerd. Daar hebben we allemaal last van en voor veel ondernemers voelt dit als rijden met aangetrokken handrem. We kunnen het ook zien als kans. Onder druk wordt veel vloeibaar. Dat kan ondernemers juist de kans geven om de oplossingen aan te dragen en uit te voeren die nodig zijn om ons uit deze crisissen te werken.

Dus laten we onze schouders eronder  zetten om de handrem er weer af te kunnen gooien. Dat doet jullie eigen VNO-NCW en MKB in Brussel, in Den Haag én in het Noorden. Maar ook jij kunt daar zelf je steentje aan bijdragen.

Sieger Dijkstra
Voorzitter VNO NCW Noord

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio