13 augustus 2021

Kabinet verschaft ondernemers meer duidelijkheid

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet ondernemers meer duidelijkheid verschaft wat betreft het gefaseerd afbouwen van de coronamaatregelen. ‘Veel ondernemers zaten de afgelopen periode in onzekerheid. Met de aangekondigde versoepelingen weten zij in ieder geval waar ze aan toe zijn’, aldus de ondernemersorganisaties in reactie op de persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge. Vandaag kondigde het kabinet aan dat per maandag 20 september 2021 voor alle sectoren de anderhalve meter komt te vervallen – mits de besmettingscijfers het toelaten. Het kabinet hoopt op 1 november 2021 alle maatregelen los te laten.
 
VNO-NCW en MKB-Nederland hadden graag gezien dat we al veel eerder alle maatregelen konden loslaten. Toch is dit vooruitzicht goed nieuws voor de meeste ondernemers in Nederland’. De ondernemersorganisaties zijn wel bezorgd dat - bij oplopende besmettingen - het kabinet zich weer verplicht voelt deze datum verder op te schuiven. ‘Dat zou niet moeten gebeuren, want op een gegeven moment moeten we toch een keer terug naar normaal. Ondernemers zijn gebaat bij zekerheid. Zij hebben tijd nodig om vooruit te plannen, voorraden in te slaan, en dat lukt simpelweg niet als het beleid om de twee of drie weken wijzigt’.

Coronatoegangsbewijs bij grote groepen

Voor niet doorstroomlocaties - zoals de horeca, evenementen, publiek bij sport en de culturele sector - is het per 20 september voor groepen boven de 75 personen verplicht om met coronatoegangsbewijzen te gaan werken. ‘Dit zorgt ervoor dat vanaf eind september bijna alles weer mogelijk is voor ondernemers. Wel uiten wij onze zorgen over de handhaving van deze maatregel, met name in de horeca. Dit moet voor ondernemers wel werkbaar blijven’.

Thuiswerkadvies vervalt

Vanaf 20 september komt het thuiswerkadvies te vervallen en mogen werknemers eindelijk weer naar kantoor. ‘Hier hebben veel werkgevers en werknemers lang naar uit gekeken’. Het kabinet merkt daarbij wel op dat mensen met klachten nog steeds thuis moeten blijven en zich laten testen. ‘Daarbij is het wel van belang om te blijven zorgen dat mensen die met klachten thuiszitten, razendsnel hun testuitslag ontvangen’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Steunmaatregelen voor gesloten sectoren

Voor ondernemers in de nachthoreca verandert er op korte termijn nog niets: zij blijven tot 1 november gesloten. ‘Voor hen en andere gesloten sectoren – zoals bijvoorbeeld de zakelijke evenementen - is het belangrijk dat de steunmaatregelen voorlopig van kracht blijven. Het is daarom goed dat het kabinet aangeeft de steun voor deze sectoren langer door te trekken.’

 

Dit is een persbericht van VNO-NCW en MKB Nederland.

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio