Ondernemerschap

28 maart 2022

Informatie voor ondernemers over de gevolgen Russisch-Oekraïense oorlog

Laatste update: 4 april 2022

 

De Russisch-Oekraïense oorlog heeft grote gevolgen, ook voor Nederlandse ondernemers. Mogelijk heb je vragen over deze gevolgen bijvoorbeeld over de gevolgen van de sancties, de beschikbaarheid van energie en grondstoffen en/of over de cybersecurity van je bedrijf. Op een speciale landelijke themapagina voor ondernemers proberen we je zo goed mogelijk te informeren met betrouwbare en actuele informatie.

Bezoek de site: Informatie voor ondernemers over gevolgen Russisch-Oekraïense oorlog

Oproep

Als je problemen ondervindt door de invasie van Rusland in Oekraïne, meld dat dan bij ons. Dit kan door een mail te sturen naar info@vnoncw-mkbnoord.nl of tijdens kantooruren te bellen met 050-534 38 44. We zullen dan kijken hoe we vanuit onze vereniging jou kunnen helpen.

Afbeelding 2

Blog van Sieger Dijkstra

De voorzitters van onze vereniging verzorgen om de beurt een blog voor de Digitale Update die alle leden van VNO-NCW MKB Noord ontvangen. De blog van maart 2022 werd geschreven door voorzitter VNO-NCW Noord Sieger Dijkstra en gaat over de Russisch-Oekraïense oorlog aan de hand van een schilderij waar hij dagelijks langsloopt. Lees de blog

Vluchtelingenwerk

In het kader van de opvang en perspectief van Oekraïense vluchtelingen attenderen we u op de nuttige website van Vluchtelingenwerk Nederland.

Deze pagina informeert over onderdak, rechtsbijstand en registratie, gezondheidszorg, familie, activiteiten en buddy's, baby's en kinderen, huisdieren, mobiel en internet, voedsel, kleding en overige spullen, onderwijs en werk en inkomen. De informatie is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.

International Welcome Center North

Het International Welcome Center North heeft een specifieke informatiepagina voor Noord-Nederland met praktische informatie in het Engels, Russisch en Oekraïens. Klik hier om naar de site te gaan.

Noord-Nederland

De opvang van Oekraïeners is een verantwoordelijkheid van de veiligheidsregop's en de gemeenten. Alle gemeenten hebben een aparte Oekraïne pagina met onder andere informatie over registratie van vluchtelingen, het leefgeld en onderwijs.

Werk

Vluchtelingen uit Oekraïne die kunnen en willen werken, krijgen toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De tewerkstellingsvergunning die eerder verplicht werd gesteld is niet meer nodig. Deze vrijstelling geldt vanaf 1 april (met terugwerkende kracht tot 4 maart). Om deze kwetsbare groep vluchtelingen extra te beschermen, stelt het kabinet wel een aantal voorwaarden aan de toegang tot de arbeidsmarkt. Zo mogen mensen alleen in loondienst werken. Ook moet de werknemer door de werkgever uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden aangemeld worden bij UWV en moet de werkgever informatie doorgeven als werkuren en werkplek. Lees hier meer.

Het UWV heeft aangegeven per vrijdag 1 april hiervoor bereikbaar te zijn. In Groningen/Noord-Drenthe bij het Harm Buiterplein in Groningen en https://www.werkinzicht.nl/. In Friesland via www.fryslanwerkt.nl, regio Zuidoost Drenthe www.wspdrenthe.nl en regio Meppel www.wspregiozwolle.nl.

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio