29 februari 2024

Driekwart ondernemers ziet ondernemersklimaat verslechteren

De Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2024 heeft ons cruciale inzichten verschaft die niet genegeerd kunnen worden. Een overweldigende 75% van de meer dan 1.600 ondernemers die de enquête hebben ingevuld (waaronder ook zo’n 120 leden van VNO-NCW MKB Noord), ervaart een verslechtering van het ondernemingsklimaat. Een significante stijging ten opzichte van vorig jaar. Dit signaleert een urgente behoefte aan actie met specifieke zorgen over regeldruk, vergunningverlening en de arbeidsmarkt. Deze zorgen vereisen onze onmiddellijke aandacht.

Vooral de ontevredenheid over de politieke en bestuurlijke aandacht voor ondernemersbelangen (79% vindt dat deze tekortschiet) onderstreept het belang van onze gezamenlijke stem. De dreiging dat 23% van de respondenten overweegt hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen, benadrukt de urgentie waarmee we moeten handelen om ons ondernemingsklimaat te beschermen en te verbeteren.

De financiering van vitale sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en defensie is direct verbonden met de welvaart die we als bedrijfsleven creëren. Het is cruciaal dat deze boodschap luider en duidelijker dan ooit tevoren verkondigen. Niet enkel vanuit de Malietoren en VNO-NCW MKB Noord, maar door elk lid individueel. Dus ook door jou! Veel mensen in Nederland lijken zich niet te beseffen dat het geld dat we aan de bovengenoemde vitale sectoren willen besteden eerst moet worden verdiend.

Onze oproep tot actie is gebaseerd op de aanbevelingen uit het rapport, waaronder het besef dat;

  • een goed ondernemersklimaat cruciaal is;
  • de regelgeving eenvoudiger moet;
  • de toegang tot financiering moet verbeteren;
  • innovaties krachtige stimulering nodig hebben;
  • de energiekosten voor ondernemers omlaag moeten.

Door deze stappen te ondersteunen en onder de aandacht te brengen, kunnen we samen knokken voor het sterkere, veerkrachtigere ondernemingsklimaat dat we in Nederland zo hard nodig hebben. 

Sieger Dijkstra
voorzitter VNO-NCW Noord

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio