21 december 2021

Derde lockdown is harde klap voor ondernemers

“Het is een hele harde klap voor weer dezelfde ondernemers die vlak voor kerst hun deuren moeten sluiten, juist in deze periode waarin zij dachten weer wat spek op de ribben te kunnen krijgen”, stelt voorzitter Sieger Dijkstra namens VNO-NCW MKB Noord. “We begrijpen dat de maatregelen nodig zijn om de effecten van de oprukkende Omikron-variant van het coronavirus te kunnen beperken. Maar het is een groot, vaak persoonlijk, drama voor ondernemers in onder andere de detailhandel, de horeca, de recreatie, de evenementen- en cultuursector, de sportscholen en de contactberoepen in deze drukke laatste dagen van het jaar! Ik doe een oproep aan iedereen om deze ondernemers te steunen.”

In de afgelopen periode hebben ondernemers alles gedaan om een nieuwe lockdown te voorkomen. Dijkstra: “Het scannen van de QR-codes, zorgen dat consumenten conform de maatregelen veilig konden winkelen en het bieden van extra mogelijkheden om producten en diensten af te nemen, zijn daar voorbeelden van. En vergeet ook niet de vele discussies die ondernemers moesten voeren met hun klanten over de maatregelen. Deze zaken geven de gedrevenheid, de veerkracht en creativiteit van het ondernemerschap weer. En ondanks dat, moet een groot deel van de ondernemers hun deuren sluiten. Een hard gelag!”

"Het is een groot, vaak persoonlijk, drama voor ondernemers in onder andere de detailhandel, de horeca, de recreatie, de evenementen- en cultuursector, de sportscholen en de contactberoepen in deze drukke laatste dagen van het jaar!”

Check de regelingen

Voorzitter MKB Noord Joyce Walstra roept de ondernemers op om goed te kijken naar de regelingen die er zijn om de schade zoveel mogelijk te beperken. “We hebben ons in de afgelopen periode ingezet voor goede regelingen voor de getroffen ondernemers. Deze zijn veelal verlengd tot in 2022 en nu beschikbaar. Daarnaast blijven we ons inzetten. Als het beter kan, dan horen we dat heel graag. Signalen van onze leden delen we in ons landelijk netwerk, waardoor deze op de onderhandelingstafel komen en invloed van werkgevers en ondernemers op de besluitvorming van het kabinet vergroot.”

De meest actuele informatie over de regelingen is te vinden op de landelijke sites van Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel. Informatie over regionale en lokale steun is te vinden op de sites van YnBusiness (Friesland), Ik ben Drents Ondernemer (Drenthe) en GroBusiness (Groningen).

Steun lokale ondernemers

“Iedereen kan een steentje bijdragen om de lokale ondernemers een hart onder de riem te steken,” stelt directeur Ton Schroor. “Doe je kerstinkopen niet enkel bij de grootwinkelbedrijven, maar kijk ook naar de bakker, slager en slijter om de hoek. En kijk naar de winkelier die zijn deuren heeft moeten sluiten, maar je nu de mogelijkheid biedt om producten af te halen. Want als de lokale ondernemers het hoofd boven water kunnen houden, dan vertaalt zich dat later vaak terug in de leefbaarheid van de omgeving. Ondernemers zijn nu niet enkel afhankelijk van staatssteun, maar van echt iedereen!”

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio