Ondernemerschap

15 maart 2021

Dag voor de ondernemers die het moeilijk hebben

Morgen (16 maart 2021) is het precies een jaar geleden dat de eerste lockdown inging. Sinds 16 maart vorig jaar bleven vele deuren van ondernemingen gesloten.

Het virus heeft een heftige impact op Nederland. Mensen zijn ernstig ziek, mensen overlijden. De druk op de zorg is groot. We werken thuis en veel bedrijven zijn dicht. Mensen en bedrijven leveren hun vrijheden in uit solidariteit voor veiligheid van anderen.

Met sommige bedrijven gaat het gelukkig goed, maar er is een groep bedrijven die het water aan de lippen staat. Dat doen ze voor ons. Om te helpen de r-factor onder de 1 te houden. Ze brengen daarvoor grote offers. Die noaberschap , dat gevoel van mienskip is groot in Noord-Nederland, en daar zijn we als VNO NCW en MKB hartstikke trots op.

Maar neem de horeca, de reisbranche, hotels, winkels, en ook al hun toeleveranciers. Hun droom, hun passie, hun fundament: ze zijn weg en ze weten niet of en hoe ze dit te boven komen. De economie is een keten van dominostenen die dreigt om te vallen.

Ja er zijn steunmaatregelen, waarvoor we ontzettend dankbaar zijn, maar daarmee zijn deze bedrijven echter niet gered. Ondernemers zien hun bedrijfskapitaal en pensioen verdampen, gebruiken hun persoonlijke geld om het bedrijf te laten overleven en hun medewerkers te blijven betalen.

Dit gaat verder dan alleen een financieel probleem. Mensen maken zich zorgen over hun gezin, hun medewerkers en hun toekomst. Vaak durven ze er niet over te praten. Het probleem is nog groter: de belastingen van deze bedrijven en hun medewerkers dragen de Nederlandse welvaart. Zorg, bestuur, infrastructuur en onderwijs worden daarmee betaald. Die welvaart is niet te behouden als zoveel bedrijven wegvallen.

Daarom roepen we op tot solidariteit met getroffen ondernemers. Koop lokaal. Ga naar je kapper, naar de fysio, maak afspraken om te shoppen bij winkels in je wijk of dorp, en koop je eten en spullen waar mogelijk lokaal, ook als dat online kan. Dit geldt ook voor ondernemers en overheden: koop waar mogelijk bij ondernemingen die het lastig hebben.

Bel ondernemers in je buurt of je netwerk en ga even langs. Koop lokaal een bos bloemen voor ze. Vraag hoe het met ze gaat. Of je iets voor ze kan doen. Praat over het perspectief: hoe ziet de wereld voor de ondernemer er rond de zomer uit, als het merendeel van Nederland gevaccineerd is? De mentale steun helpt ze door de crisis heen.

We zien al mooie initiatieven ontstaan, zoals in Gorredijk, waar de ondernemersverenigingen hun leden en klanten vragen noodlijdende ondernemers te steunen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een crowdfundingsactie, waarvan de opbrengst al richting 70.000 euro gaat.

En zo kocht een vriendengroep in Leeuwarden bij Brouwdok in Harlingen een eigen biertje in voor de eigenaar van brasserie Spiegelaar, waarmee hij iets extra’s kan verdienen.

Dat is echt ondernemerschap: initiatiefrijk, innovatief en samen. Want alleen samen komen we deze crisis te boven.

Laten we samen de dag van morgen 16 maart uitroepen tot Dag van de ondernemers die het moeilijk hebben. Een dag voor ondernemers die de pech hebben dat zij dicht moesten, om ons te helpen uit de coronacrisis te komen.

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio