Arbeidsmarkt en Onderwijs

Zoveel mogelijk mensen aan het werk

Als zoveel mogelijk mensen aan het werk zijn en meedoen in de maatschappij, is dat beter voor ons allemaal. Meer bedrijvigheid maakt ons land economisch en sociaal-maatschappelijk sterker. Daarom zet VNO-NCW MKB Noord zich met vele partners in om bedrijven te verbinden met potentiële werknemers. Er zijn in het Noorden veel bedrijven die zich hier ook hard voor maken en zorgen voor diversiteit in hun personeelsbestand. Eén van die bedrijven is Hof van Saksen in Nooitgedacht. “Ik word heel blij van de diversiteit en de energie in ons team”, zegt Louis Tonkes. Executive Chef van Hof van Saksen. Jongeren, werkzoekenden, herintreders, statushouders, vijftigplussers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ze zijn allemaal welkom bij de Hof van Saksen Academy.

Louis Tonkes over de Hof van Saksen Academy - executive chef bij 't Hof van Saksen

“De leerlingen brengen veel creativiteit in, die we nu hard nodig hebben.”

Na een paar jaar van voorbereiding, bereikten het vakantieresort Hof van Saksen, Drenthe College en de gemeente Aa en Hunze eind 2018 een akkoord over de Hof van Saksen Academy. Eric van der Heijden, General Manager Hof van Saksen, was de initiatiefnemer hiervan. Louis: “We bieden een horecavakopleiding voor zelfstandig werkend kok en zelfstandig werkend gastheer/-vrouw. Deze hebben we samen met het Drenthe College ontwikkeld. Er is een speciale ‘Hof van Saksen-klas’ met leerlingen die één dag per week naar school gaan en vier dagen bij ons werken. Bij geschiktheid en juiste inzet, willen we deze leerlingen ook uiteindelijk in dienst nemen als medewerker. Dat kan bij ons zijn, een andere locatie van Landal Greenparks of elders in de horeca. Op dit moment hebben we 17 leerlingen van verschillende niveaus en van 17 tot 58 jaar. Wij hebben het voornemen om dit initiatief uit te breiden naar de andere vakgebieden binnen ons bedrijf, zoals schoonmaak, groenvoorziening en retail.”

Afb 4: Zoveel mogelijk mensen aan het werk
De speciale 'Hof van Saksen-klas'

Niveau

Het idee werd destijds uit nood geboren. Louis: “Er waren steeds minder goede medewerkers voor de horeca te vinden; het opleidingsniveau vonden wij vaak onder de maat. Nu hebben we theorie en praktijk veel beter op elkaar afgestemd. Als op school een bepaalde kooktechniek wordt behandeld, passen wij onze menukaart daarop aan zodat leerlingen kunnen oefenen. We kijken samen wat er nodig is om leerlingen op een bepaald niveau te krijgen en een diploma te laten behalen. Natuurlijk vraagt het een investering om 17 leerlingen te begeleiden, maar we kunnen ze wel precies aanleren wat wij belangrijk vinden. Er zitten mooie pareltjes tussen, die we hier heel graag willen houden.”

Diversiteit

Bewust koos Hof van Saksen voor diversiteit onder de leerlingen. “Ongeveer de helft van de leerlingen is ingestroomd via de gemeente. We vinden die sociale kant belangrijk, we willen ook de toekomst borgen. Het initiatief gaat om MVO en krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast is de diversiteit heel verrijkend. De leerlingen runnen hier een eigen restaurant, met gerechten uit hun moederland die we restaurantwaardig hebben gemaakt. Dat biedt onze gasten een unieke ervaring. Ook in de coronacrisis ben ik blij met de leerlingen. Ze brengen veel creativiteit in, die we nu hard nodig hebben.”

VNO-NCW MKB Noord neemt deel aan diverse initiatieven en overleggen op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs. Jurgen Elshof, regiomanager Drenthe, licht toe: “Van oudsher zijn we één van de sociale partners die samen met overheid en vakbonden overlegt, onder meer in de SER. Doordat we hier aan tafel te zitten, kunnen we richting geven aan beleid. We merken dat overheden (arbeidsmarktregio’s, werkpleinen, economische zaken van gemeenten en provincies, samenwerkingsverbanden) heel benieuwd zijn naar wat er speelt bij ondernemers en wat de behoeften zijn. Wij kunnen die stem van ondernemers goed laten horen.”

 

Dit artikel is eerder verschenen in GeeftRuimte Magazine.

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio