30 oktober 2020

Perspectief is wat we nodig hebben

Wij mensen willen best veranderen. We willen echter niet veranderd worden… En al helemaal niet in een hoog tempo, het gevoel hebbend dat we overdonderd worden en geen stem meer hebben in de verandering. En toch is dat precies wat nu gaande is. Corona zet onze levens finaal op z’n kop. Onze bedrijven staan onder druk of lijken soms ineens gebaseerd te zijn op een business case die niet langer haalbaar is. Geen wonder dat we allemaal in meer of mindere mate boos, gefrustreerd of juist heel strijdlustig zijn.

Het belangrijkste nu? Perspectief! De overheid heeft zich na de nieuwe beperkingen per 14 oktober 2020, ook nu weer ruimhartig getoond in de regelingen voor de sectoren die getroffen worden. De uitbreiding van het aantal sectoren dat in aanmerking komt voor de Tegemoetkoming Vaste Laten (TVL) was zeer welkom. Dit geldt ook voor de extra uitkering aan horeca bedrijven, die nu voor de tweede keer dit jaar de deuren moeten sluiten. Ook de evenementen- en theaterwereld hebben de toegezegde steun meer dan nodig.

Maar dit is natuurlijk niet hoe we het willen. We willen op eigen kracht onze bedrijven laten groeien, we willen de export op gang kunnen houden, we willen beurzen kunnen bezoeken om nieuwe collecties te bekijken en in te kopen, we willen onze klanten in de ogen kunnen kijken en niet alleen via een schermpje.

En dus moeten we het virus eronder krijgen. Ik ben trots op de noordelijke ondernemers die ik spreek, op de winkeliers bij wie ik mijn inkopen doe, op de zorgvuldigheid waarmee ik ondernemers in zogenaamde ‘contactberoepen’ te werk zie gaan. Ik zie mondkapjes, desinfectie, looproutes. Ik zie supermarkten die om 20.00 uur sluiten omdat ze hun personeel niet willen belasten met de handhaving van een beperking aan alcoholverkoop. Doordat we als ondernemers deze, en vele andere, dappere beslissingen nemen dragen we zelf ook bij aan dat broodnodige perspectief.

Helaas geldt voor sommige ondernemers ook dat het enige perspectief bestaat uit een verandering van de business case van de onderneming. Dat is heftig en het is één van de dapperste beslissingen die je als ondernemer kunt nemen. Je business case radicaal omgooien of zelfs helemaal achter je laten. Ook voor u zijn wij als werkgeversorganisatie aan het werk omdat wij vinden dat er ook voor u perspectief moet zijn!

Wij mensen willen best veranderen. En wij ondernemers laten zien dat we dat ook onder extreem moeilijke omstandigheden kunnen. Wij als werkgeversorganisatie staan daarbij achter, voor en naast u. Hou vol, blijf gezond en laat weten wat wij nog meer voor u kunnen doen!

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio