Klimaat en Bedrijf

9 november 2023

Krachten bundelen voor energie

De Collegezaal in het Biosintrum op Ecomunitypark was een passend toneel voor de bijeenkomst ‘Duurzame bedrijventerreinen; krachten bundelen voor energie’. Het onderwerp leeft, getuige de vele ondernemers die naar Oosterwolde afreisden.

Onze voorzitter Sieger Dijkstra benadrukte in zijn welkomswoord dat ondernemers niet moeten wachten op de overheid en dat de ‘Eemshavenmethode’ (een versneld proces om een noodzakelijke verandering te realiseren) navolging verdient. Hier wordt de komende tijd op ingezet.

Drie sprekende voorbeelden

Sprekende voorbeelden van hoe samenwerking helpt waren er van de drie inspirerende  sprekers. Joep Sparidaens van GroenLeven vertelde over zijn ervaringen met waterstof, onder andere de productie en opslag op het Ecomunitypark. Zijn advies: 2030 is vandaag, dus begin vandaag! En waterstof is heel vaak niet de oplossing.

Afb 2: Krachten bundelen voor energie
VNO-NCW Noord voorzitter Sieger Dijkstra heet de volle zaal een hartelijk welkom.

Joep Sanderink van de New Energy Coalition begeleidt bedrijventerreinen bij hun vraagstukken. Van probleemstelling naar het nauwgezet inventariseren van energiegebruik naar de oplossing. Dat is de manier. 

Tot slot sprak Douwe Faber van Ekwadraat met passie over mogelijke oplossingen voor de netcongestie waar 5 grote bedrijven in Hallum mee moeten dealen en hoe het kan dat de musical ‘De tocht’ voldoende stroom krijgt voor de ijsvloer.

Krachten bundelen is noodzakelijk

De algemene conclusie is om eerst te kijken naar energievermindering, elkaar als buren op te zoeken en vervolgens te kijken naar wat er per locatie mogelijk is in de energiemix. Helaas is er geen one-size fits all maar wel genoeg voorbeelden ter inspiratie die je een stap verder kunnen brengen. Krachten bundelen is noodzakelijk!

Afb 4: Krachten bundelen voor energie
Veel deelnemers kwamen met elkaar in gesprek.

Gerelateerde artikelen

  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio