Digitalisering

31 augustus 2023

Loop ik achter als ik geen AI in mijn bedrijf gebruik?

In het bedrijfsleven hebben we vaak te maken met veranderende omstandigheden. Dat is inherent aan de economie, de markt en de manier waarop onze samenleving zich ontwikkelt. Als er echter één verandering is die ons momenteel allemaal bezighoudt, dan is het wel de revolutie van kunstmatige intelligentie (AI). Een onderwerp dat ik graag eens met de nuchtere blik van een ondernemer wil benaderen.

Laten we beginnen met wat context. De eerste industriële revolutie veranderde onze manier van werken in een tijdspanne van meer dan een eeuw. De digitale revolutie deed dit in een paar decennia. En de AI-revolutie? Die gebeurt nu. Hier voor onze ogen en in een tempo dat we nauwelijks kunnen bijbenen.

Ik begrijp ik dat de term AI voor velen nog abstract klinkt, mogelijk zelfs wat intimiderend. Maar het hoeft niet zo te zijn. De schoonheid van de hedendaagse technologie is dat het voor iedere ondernemer bereikbaar is. Zonder dat je een techneut hoeft te zijn. Je runt bijvoorbeeld een klein bedrijf en wilt je klantenservice verbeteren; er zijn nu dan al AI-oplossingen die je kunnen helpen zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten.Of je wilt je logistiek efficiënter maken; ook daar zijn oplossingen voor die niet complex zijn. En dit is precies waar het interessant wordt voor ons als ondernemers. Want de bedrijven die deze technologieën omarmen, kunnen daadwerkelijk een voorsprong nemen. Volgens een rapport van McKinsey kan het gebruik van AI leiden tot een productiviteitsstijging van 25 tot 30% in bepaalde industrieën. Bedrijven die niet investeren in deze technologieën riskeren echter achter te blijven bij hun concurrenten die dat wel doen.

Een realistische kans

Gelukkig is het gebruik van AI-applicaties toegankelijker en laagdrempeliger dan ooit. Je hoeft geen enorme investering te doen om de vruchten te plukken van deze technologie. Er zijn verschillende platforms en diensten die kant-en-klare AI-oplossingen bieden, specifiek afgestemd op de behoeften van elke ondernemer, groot of klein. Denk bijvoorbeeld aan  klantenservice. Een eenvoudige chatbot kan vragen van klanten 24/7 beantwoorden, zonder dat daarvoor een groot ontwikkelingsteam nodig is. Dit kan leiden tot een verbetering van de klanttevredenheid en een vermindering van de personeelskosten met wel 30% In de logistieke sector kunnen AI-algoritmes worden gebruikt voor efficiëntere routeplanning. Dit kan de brandstofkosten met 10 tot 15% verminderen. In de detailhandel kan AI helpen om de voorraadbeheersing te optimaliseren, wat kan leiden tot een omzetstijging van 3 tot 4% volgens het eerder genoemde rapport van McKinsey. Dat zijn geen kleine cijfers! Het laat zien dat de inzet van AI niet slechts een interessant idee is, maar een realistische kans om als onderneming te groeien.

Laat de kansen niet liggen

Nu hoor ik je misschien denken: "Dat klinkt allemaal goed, maar is het wel iets voor mijn bedrijf?" Mijn antwoord daarop is een volmondig "ja!" AI is tegenwoordig zo laagdrempelig dat het niet uitmaakt of je een groot bedrijf hebt of een klein familiebedrijf. Er zijn talloze mogelijkheden om deze technologie in je voordeel te gebruiken.

Mijn boodschap aan alle ondernemers is daarom -en ik zeg dit met de volle overtuiging-: de AI-revolutie is hier, en toegankelijk. Het is geen ver-van-mijn-bed-show. Het maar een reële kans om je bedrijf te verbeteren. Laat deze kans niet liggen. Zet de stap. Onderzoek wat AI voor jou kan betekenen zodat je als ondernemer die voorsprong pakt!

Sieger Dijkstra
voorzitter VNO NCW MKB Noord

Gerelateerde artikelen

  • De grootste werkgevers- en ondernemersvereniging van het Noorden
  • Voor een optimaal ondernemingsklimaat en brede welvaart
  • Al meer dan 50 jaar sterk voor de regio