Maatschappelijk en Vitaal ondernemen

Visite Veenhuizen 2022 - De basis van ons leven

17 mei 2022
14:00 – 17:30 uur
Gevangenismuseum Veenhuizen

Voedsel en water zijn de basis voor ons leven.
Het Noorden is prominent vertegenwoordigd in de voedingssector en bij uitstek de plek waar de ontwikkeling, productie, bewerking en verwerking, transport en export plaatsvindt. Het Platform Ondernemer en Maatschappij van VNO-NCW MKB Noord wil een bijdrage leveren aan de discussie hoe wij de rol van voedsel in de noordelijke economie vorm geven.

Meer informatie Meld je hier aan!
Afbeelding: Visite Veenhuizen 2022 - De basis van ons leven VNO NCW

In Noord-Nederland wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen en zuivelproducten. In ons landschap verschijnen grote fabrieken. Daarnaast zien we vanuit de stikstofproblematiek dat het nodig is om het effect van veehouderij op water en bodemgesteldheid in de gaten te houden en mee te nemen bij beslissingen.

In Noord-Nederland kiezen we voor nieuwe producten; beter, efficiënter en meer produceren, andere exportmarkten opzoeken, lagere prijzen voor de eindgebruikers. Het Noorden als de innovatieve voedselproducent voor de wereld, geweldig!

Tijdens de visite Veenhuizen zoeken we de andere kant van deze keuze op:
Wat betekent dit allemaal voor de economie in Noord-Nederland?
En hebben we eigenlijk wel voldoende aandacht voor de niet-economische consequenties van deze keuze voor natuur, eerlijkheid, landschap en onszelf? Zijn we op de goede weg of hebben we door deze keuzes juist een verkeerd pad ingeslagen? Hoe kan het anders?

Een gezonde economie zorgt voor een fatsoenlijk inkomen, huisvesting, werk en opvang. Maar als we nu eens zonder de financiële analyse van kosten en baten naar onze Noordelijke samenleving en economie kijken levert dat een ander beeld op. Is het noodzaak de kosten en baten op een rij te zetten of moeten we juist zonder die  rationele analyse de Noordelijke economie gaan inrichten?

Veel vragen en nog te weinig antwoorden vinden we als Platform Ondernemer en Maatschappij. Daarom wordt u van harte uitgenodigd om met ons, met elkaar en met uzelf in gesprek te gaan over Noord-Nederland als Voedselproducent. We doen dit in de gebruikelijke omgeving van het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Programma Visite Veenhuizen

van 14:00 tot 17:30 uur

  Opening  
     
  Jan Buining  
  Ondernemer, pioneer en winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2020. Waarom kan het zo niet meer?  
     
  Lucas Simons  
  Ondernemer en medeauteur van het boek "Changing the game". Doe de juiste dingen op het juiste moment. Alleen dan lukt het om cruciale veranderingen door te voeren. Maar wat zijn de juiste dingen? En wat is het juiste moment?  
     
  Pauze  
     
  Workshop "Denken in waarden"  
  In groepen van circa 8 tot 10 personen.  
     
  Nabeschouwing en afsluiting  
     
  Netwerkborrel  
     

Meer activiteiten

Profiteer van ons grote VNO-NCW-netwerk!

  • meer dan 1.100 persoonlijke leden
  • deel ervaringen, kennis en twijfels met leden
  • heb invloed op regionale en landelijke lobby
Word lid
  • Groot gezamenlijk netwerk
  • Voor ondernemers in Noord-Nederland
  • 50 jaar sterk voor de regio